Mladá Boleslav používá k zavlažování stromů speciální vaky

Ve městě se tento styl zavlažování osvědčil
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Obrovská vedra, která dlouhé týdny sužovala nejen naši republiku, si samozřejmě vybrala svoji daň i na přírodě. Ta se sice v takových případech brání, jak jen může, ale občas musí pomoci člověk a využít techniku. 

Mladá Boleslav letos změnila způsob zavlažování stromů. Používá takzvané zálivkové vaky, které naplní vodou. Zálivka následně vykapává skrz otvory ke kořenům, strom tak má mnohem více času vodu zpracovat. Cena za jeden vak je 620 korun bez DPH, Mladá Boleslav za pořízení 205 vaků zaplatila přes 127 000 korun.

Vaky instaluje Mladá Boleslav ke stromům, které jsou kriticky ohrožené suchem. Jde hlavně o stromy ve špatném zdravotním stavu, již schnoucí stromy a stromy v dlážděných místech.

Prvních pět zálivkových vaků instalovalo město zkušebně v červenci. "Osvědčilo se to, proto jsme nakoupili další," řekla mluvčí magistrátu Šárka Charousková. Vyšší náklady na zalévání má město pouze kvůli pořízení vaků, samotné plnění vodou je již finančně stejně náročné jako běžné zalévání.

Používání zálivkového vaku je podle magistrátu mnohem efektivnější než běžné zalévání. Stromy ve městě se mají zalévat jednou za tři dny zhruba 60 až 100 litry vody. Strom tak nemá čas všechnu vodu vsáknout a voda se rozlévá po okolí. Z vaku voda vytéká pět až devět hodin.

Novinka z Mladé Boleslavi: Škoda začala sériově vyrábět modernizovaný model Fabia. Více čtěte zde.
Klíčová slova: