Obří investice do milovického letiště. Zdevastovaný areál má další naději

Výzkumný závod má Valeo v Praze
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Společnost Valeo Autoklimatizace by měla v následujících deseti letech investovat do areálu bývalého letiště Milovice - Boží Dar na Nymbursku 100 milionů korun. Rozšíří se zde testovací polygon a vznikne nové zázemí pro testovací inženýry. Investici dnes podpisem memoranda stvrdili zástupci Středočeského kraje, Milovic a Valea. Během tří let by mělo vzniknout zhruba 100 nových pracovních míst, většina z nich bude určena pro inženýry.

Valeo působí v Milovicích od roku 2014, nyní využívá menší polygon v části milovického letiště. Testuje na něm nové technologie, které vyvíjí v Praze. Od 1. září si společnost pronajala pět šestin plochy bývalého letiště na příštích pět let, podpisem dnešního memoranda by se měla doba pronájmu prodloužit o dalších deset let na 15 let. Jednu šestinu letiště bude využívat místní aeroklub.

"Pro skupinu Valeo je podepsání tohoto memoranda nesmírně důležitým milníkem na cestě k dlouhodobému kontraktu se Středočeským krajem. Je to klíčový okamžik, který jsme velmi dlouho a pečlivě připravovali," řekl generální ředitel pražského vývojového centra Valeo Leoš Dvořák.

Co se plánuje?

Valeo plánuje v následujících letech zcela zrekonstruovat povrch místní přistávací dráhy, na které bude následně testovat systémy ve vyšších rychlostech. Současný testovací polygon totiž lze použít jen do rychlosti 80 km/hod. Valeo chce v Milovicích testovat například parkovací senzory, čelní kamery nebo řídicí jednotky.

Jednatel firmy Jakub Drahorád uvedl, že po úspěšném otestování se součástky do aut vyrábějí v Rakovníku. Firma nyní v Rakovníku staví nový výrobní závod na ovládací panely a senzory do asistenčních systémů vozidel. Do nové továrny investuje firma 800 milionů korun, do provozu by měla být uvedena na konci března příštího roku.

Kromě rekonstrukce povrchu a vybudování rozšířeného polygonu vyrostou v Milovicích také budovy se zázemím pro testovací inženýry. Kromě nich by mělo Valeo v Milovicích postavit nejméně jednu kalibrační halu ke správnému nastavení testovaných technologií.

Další firmy by měly následovat

Podle starosty Milovic Milana Poura (ANO) by měly být investice Valea první vlaštovkou pro příchod dalších firem do lokality. "Čekáme, že ta oblast se zatraktivní příchodem dalších technologických firem," řekl Pour.

Kraj se v rámci memoranda zavázal napojit nově vzniklé objekty na sítě, hejtmanství opraví příjezdové cesty k areálu letiště. Část letiště nyní využívá Škoda Auto jako externí odstavnou plochu pro nově vyrobená auta, která dosud nemají homologaci.

Valeo vyrábí komponenty klimatizace, zařízení pro recirkulaci výfukových plynů, kontrolní panely, front-end moduly a součásti pro spojkovou a brzdovou hydrauliku. Ve středočeských lokalitách Rakovník a Žebrák zaměstnává firma přes 2 200 lidí, je jedním z největších a nejvýznamnějších zaměstnavatelů v oblasti automotive v Česku.