Zeman se předvedl ve Sněmovně: Vymýšlel si nesmysly a vtipkoval o brutálně zavražděném muži

To bylo zase dnes veledílo...
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Prezident Miloš Zeman ve středu dorazil do Sněmovny, aby přednesl jeden ze svých projevů. Bohužel se v něm opět dopustil řady chyb, které pramění z neznalosti dané věci. Navíc se pustil do žertů na adresu brutálně zavražděného novináře Džamála Chášukdžího na konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu.

Je velmi nešťastné, když si hlava státu nezajistí potřebné informace pro to, aby mohla přednést svůj projev. Zastánci hlavy státu tvrdí, že Miloš Zeman má mozek v pořádku a brilantně mu funguje. Budiž, nejsme lékaři, takže jim věřme. Otázkou pak zůstává, jestli si tedy prezident vymýšlí nesmysly záměrně.

Ve Sněmovně dnes nezapomněl kritizovat inkluzi, na což má samozřejmě právo. Bohužel ale uváděl jen vlastní domněnky, nikoli fakta. Mimo jiné uvedl, že podle metodiky ministerstva školství mají být postižené děti od ostatních odděleny paravanem. Jenomže nic takového se ve zmíněné metodice nepíše.

Tohle si upravil dle potřeby

"V metodických pokynech ministerstva školství k inkluzi jsem našel větu, že postižené dítě spolu se svým pedagogickým asistentem má být od ostatních dětí odděleno paravanem. Nemám pocit, že paravan by byl vhodným nástrojem socializace inkludovaných dětí, hrozí jim naopak šikana," sděloval v přímém televizním přenosu prezident.

Ovšem má to háček, nic takového se tam rozhodně nepíše v kontextu, o kterém Zeman hovořil. Je možné, že své informace čerpal z dezinformačních Parlamentních listů, které jsou dlouhodobě na straně prezidenta. Což je samo o sobě docela zvláštní. Tím spíš, že nad jeho výrokem kroutí hlavou i odborníci a shodují se na tom, že paravan je Zemanův výmysl. Paravany se totiž opravdu využívají, ale jen v případech těžkého autismu. Takže citaci si prezident vymyslel a upravil dle své potřeby jako už mnohokrát.

Zeman dále tvrdil, že "například krajům chybí čtyři miliardy korun na opravy silnic druhé a třetí třídy, což je bezpochyby investiční výdaj. Je inkluze investicí - například investicí do lidí? Dovolím si o tom pochybovat." Ovšem i zde se prezident pletl. Náklady na inkluzi jako takovou totiž neexistují, jde o souhrnnou částku putující na pomoc dětí s postižením jak v běžných, tak i ve speciálních školách.

Tohle si mohl odpustit

Pro Miloše Zemana bohužel zřejmě není nic svaté, ani brutálně zavražděný novinář Džamál Chášukdží. Na jeho účet si totiž neodpustil nejapnou poznámku, kterou doprovodil fotografií ze sociálních sítí.

Pavel Telička:
"Bezohledná ubohost. Toto že má být jediné Zemanovo vyjádření, které nějak souvisí s vraždou na konzulátu Saúdské Arábie?"

"Rozloučím se s tím, že mně před chvílí přinesli krásnou fotografii na internetu. Ta fotografie je krásná proto, že jsem na ní já. Z té vychází bublina a tam je napsáno, že mám rád novináře a že je možná pozvu na večeři na saúdskoarabské velvyslanectví. Přeji vám přesto hezký den," pokusil se usmát na přítomné žurnalisty. 

Poškodil Českou republiku

"Smysl pro humor snad mám, ale tady končí sranda. Není to poprvé, kdy prezident republiky tak či onak veřejně blouzní o likvidaci novinářů. V kontextu se zločiny sprostých vražd, které se každoročně na novinářích páchají, je to odporné a nepřijatelné. Stejně jako Zeman sám," vyjádřil se na Twitteru Miroslav Kalousek.

Podobně mluvil i Senátor Pavel Fischer: "Prezident dnes znovu útočil na novináře v souvislosti s vraždou, kterou Saúdská Arábie odstranila svého oponenta. Zatímco svět sleduje vyšetřování s hrůzou, náš prezident se baví a říká slova, za která se stydím. Jeho výroky jsou už za hranicí všeho, co lze tolerovat jako nadsázku. Prezident svými slovy opakovaně poškozuje celou naši zemi. Budeme-li k tomu mlčet, nic se nezmění. Vyzývám proto Miloše Zemana, aby se vrátil do ústavní role, která mu jako prezidentu republiky přísluší, a začal sloužit ideálům demokracie a svobody.

Je opravdu smutné, když je hlava státu na stejné mentální úrovni jako člověk, který tento rádoby vtípek vytvořil a vypustil ho do "světa". Brát si do úst rozřezaného člověka, to je opravdu velké hrdinství. No, jestli by nestálo za to vrátit se zpět k mozku pana Zemana...

Klíčová slova: