Je tohle budoucnost? V Řeži funguje první "vodíková" dobíječka pro elektromobily v ČR

Co se v Řeži vyvíjí?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Je právě toto budoucnost automobilové dopravy? Už to tak vypadá. V Řeži u Prahy funguje první "vodíková" dobíječka pro elektromobily v České republice. Využívá energii akumulovanou do vodíku. Do roka a půl má přibýt také stanice doplňující přímo vodík. 

Dobíjecí stanici, která je napojena na lokální distribuční soustavu, provozuje společnost ČEZ. Elektřinu vyrábí střešní fotovoltaické panely, její přebytky se akumulují ve vodíku. Akumulovanou energii pak podle potřeby stanice využívá. Jde o první zařízení tohoto druhu v ČR.

Podle Aleše Doucka dosahuje energetická ztráta při procesu akumulace energie do vodíku a zpět zhruba dvou třetin, ale vývoj zařízení dál pokračuje. "Účinnost zvyšovat lze." Energie se při ztrátách uvolňuje v podobě tepla, ideální by tedy mohlo být například jeho další využití.

Další vodíkové projekty

"Uplatnění vodíkových technologií v energetice i v dopravě se ÚJV ŘEŽ úspěšně věnuje více než deset let a dobíjecí stanice pro elektromobily propojená s vodíkem do tohoto konceptu zapadá," vysvětlil generální ředitel ÚJV ŘEŽ Daniel Jiřička. Podle něj předpovídá velkou budoucnost vodíku i Evropská unie a ÚJV ŘEŽ chce být v tomto oboru českým lídrem.

V ČR je registrováno více než 2 000 elektromobilů, z toho bylo jen letos (k 31. říjnu) registrováno přes 550 vozů, což je meziročně o 38 procent více.

Dnes byly v Řeži představeny další vodíkové projekty v oblasti dopravy a energetiky včetně dvou malých užitkových vozidel se zařízením na zvýšení dojezdu na bázi vodíkových článků. Šlo o experimentální automobil HyVan a komunální vozidlo El-zebra.

Už se zkoušel i autobus

V uplynulých letech fungoval v rámci výzkumného projektu ÚJV ŘEŽ autobus na vodíkový pohon. Provozován byl společností Arriva Praha v Neratovicích na Mělnicku včetně čerpací stanice. Vozidla na vodíkový pohon mají dojezd 400 až 600 kilometrů, doba tankování nepřekračuje 10 minut. V Evropě je provozováno přes 500 vodíkových vozidel, vodíkové autobusy jezdí například v Londýně, Oslu a dalších.

ÚJV Řež je vedoucí společností Skupiny ÚJV, do které patří například Centrum výzkumu Řež. ÚJV ŘEŽ se zabývá mimo jiné aplikovaným výzkumem, projektovou a inženýrskou činností v oblasti energetiky, průmyslu a zdravotnictví. Většinovým majitelem ÚJV ŘEŽ je společnost ČEZ, další podíly patří společnostem Slovenské elektrárne, Škoda JS a obci Husinec.

Klíčová slova: