Žižkovská klinika má být dnes vyklizena. Aktivisté stále porušují zákon, asi budou klást odpor

Zabrali cizí majetek a odmítali odejít
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dnes dopoledne zahájí soudní exekutor Ivo Luhan vyklizení budovy v Jeseniově ulici na pražském Žižkově, kde sídlí Autonomní sociální centrum Klinika. Jak exekutor uvedl, nejprve zkusí situaci vyřešit po dobrém a ohledně případné asistence policie se rozhodne až podle situace.

Zástupci centra i nadále odmítají budovu bývalé plicní kliniky, kterou vlastní Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC), opustit. Na den vyklizení naplánovali v objektu nenásilný happening spojený s kulturním programem. Happening aktivistů začíná v 09:00, exekutor by měl dorazit v 10:00. Od 08:30 se v sídle SŽDC koná briefing ředitele organizace Jiřího Svobody.

Jaký bude postup?

Postup vyklizení bude záviset na rozhodnutí exekutora. Ten uvedl, že nemá v plánu přijet rovnou s policií, ale její asistenci nemůže vyloučit. Dodal, že pokud by při výkonu exekuce narazil na tvrdý odpor, může ji přerušit a vrátit se v jiný termín. Pokud aktivisté nebudou vyklizení bránit, nebude se snažit jejich jednání nijak korigovat.

Nevyužívaný dům aktivisté obsadili v roce 2014. Nejprve jej užívali načerno, později si vyjednali výpůjčku, která již vypršela. Mezitím objekt přešel ze správy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) na SŽDC. Ta jej chce zrekonstruovat a zřídit v něm kanceláře pro svoje zaměstnance. Organizace proto požádala soud o nařízení exekuce, aby mohla nechat budovu vyklidit.

Soudy jejich námitky zamítly

Proti exekuci se zástupci Kliniky opakovaně bránili, soudy všech instancí jejich námitky zamítly. Aktivisté i přesto odmítají prostory opustit s tím, že rekonstruovat se nezačne dříve než za rok a minimálně do té doby by mohli v objektu zůstat. Mohlo by tam podle nich působit například centrum pro ženy bez domova. Připomněli také, že soud SŽDC nepřikázal nechat budovu vyklidit, pouze to umožnil.

Vedení hlavního města koncem loňského roku začalo jednat se SŽDC o možnosti převzetí zchátralé budovy do své správy. Podle mluvčí správy Kateřiny Šubové to však není možné, protože podle smlouvy o převodu od ÚZSVM z roku 2016 nemohou objekt po dobu 20 let převést na jiného vlastníka. Kromě toho by pro převod na Prahu bylo nutné budovu nejprve nabídnout státním organizacím a poté získat souhlas vlády. Od plánu exekuce tak správa i přes výzvy zástupců Kliniky ustoupit nehodlá.

Nejde o první případ vyklizení budovy, tehdejší majitel ÚZSVM ji nechal poprvé vyklidit policií v roce 2014. Tři lidé tehdy odmítli budovu opustit a skončili na policejní služebně. V roce 2016 pak byla v objektu několikrát nahlášena bomba. V jednom případě policisté zadrželi 16 aktivistů, kteří i přes anonymní nahlášení výbušniny odmítli Kliniku opustit.