Magistrát ukončí nájem několika směnárnám v centru Prahy

Jaký bude osud některých směnáren?
 

Praha vypoví smlouvu nájemci, který provozuje směnárnu v Železné ulici na Praze 1. Důvodem je mimo jiné nízký nájem. Prostory pronajímá město prostřednictvím své firmy Trade Centre Praha (TCP). Nájemní smlouvy nebude TCP prodlužovat ani dalším směnárnám v Jungmannově ulici a na Národní třídě.

Některé pražské směnárny provází špatná pověst a v médiích se několikrát objevilo, že zejména turistům mění peníze za nevýhodných podmínek.

"Hlavní město si nechalo vypracovat revizi smluvních vztahů uzavřených městskou společností TCP a dalo pokyn k ukončení vybraných nájemních smluv, jejichž účelem je zejména zřízení směnárny a dále prodej upomínkových předmětů," sdělil Chabr.

Jaké budou kroky magistrátu?

Směnárnu v Železné ulici provozuje společnost Global Travel. Od města tady má pronajatých 20 metrů čtverečních. Smlouvu, kterou má firma na dobu neurčitou od roku 1993, vypoví město bez udání důvodu. Výpovědní lhůta je tři měsíce. Podle Chabra používala směnárna nefér metody. Europoslanec, předseda TOP 09 a pražský zastupitel Jiří Pospíšil ji pak na svém facebookovém profilu označil jako pochybnou směnárnu. "Která nabízela turistům velmi nevýhodné kurzy," uvedl.

Podle revize smluv vypracované TCP v budoucnu skončí rovněž směnárna v Jungmannově ulici a dvě na Národní třídě. Všechny sídlí v prostorech patřících městu. Směnárny mají smlouvy na dobu určitou, TCP je proto nebude vypovídat, ale počká, až skončí jejich platnost. Následně je neprodlouží.

Média v minulosti upozornila, že některé směnárny nabízí zejména turistům peníze ve velmi nevýhodném kurzu. Případně formulují podmínky transakce tak, že jsou pro zákazníky matoucí. Na Staroměstském náměstí naproti Staroměstské radnici tak již skončila směnárna, která nabízela za jedno euro 15 korun, což je zhruba o desetikorunu méně, než je obvyklý kurz.

Klíčová slova: