Hoří, má panenko! Hasičské plesy jsou stále v kurzu. Tanec, pití, jídlo a nechybí ani tombola

Hoří, má panenko
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Česká vesnice, to jsou také plesy. Dnes už se jedná skoro o lidovou tradici, která k naší kultuře neodmyslitelně patří. Myslivecké a hasičské plesy jsou často vrcholem společenské sezony a ten, kdo na nich nikdy nebyl, jako by vůbec ani neexistoval. Jaké hasičské plesy nás stále ještě čekají?

Film oskarového režiséra Miloše Formana pomohl vytvořit kult, který by však existoval i bez něho. Hasičské plesy jsou velmi unikátní zábavou na každé vesnici a je jedno, kde se právě nacházíte. Hudba, tanec, jídlo, pití a zábava vrcholí v podobě tomboly. Snad však nebude na konci večera rozkradená. Kde si lze ještě letos užít unikátní atmosféru hasičského plesu?

Do Velvar!

Exitují určitě exotičtější turistické destinace, ale hasičský ples by si člověk měl minimálně jednou v životě zapsat do kalendáře. Musí být však pořádně připraven hasit žízeň a ukojit hlad.

Hasiči, kteří ve Středočeském kraji teprve připravují slavnostní veselku, jsou ti z Velvar. Samotný ples se však bude konat, jak už je každoročně zvykem, ve vedlejších Uhách, kde se mohou pyšnit vhodnějším kulturním zařízením. Pro obyvatele Velvar je však pozitivní, že autobusová doprava tam i zpět je zařízena.

Předběžný termín je stanoven na 23. března, ale jak už je možné se dočíst na webových stránkách dobrovolných hasičů, organizování plesu není žádný med. Vyžaduje to velkou míru aktivity dobrovolníků. Včetně plnohodnotného zajištění tomboly, jejíž výtěžek pomáhá  hasičům v celoročním provozu.

Bohatá tombola

Nebyl by to lákavý plakát, pokud bychom se na něm nedočetli, že nás na plese čeká bohatá tombola. Přesně takovou informaci se dozvíme z propagačního materiálu plesu, který se odehraje ve Vranově 23. 2.

K tanci vám zahraje legendární kapela ECHO 91 a bez společenského obleku si ušijete z ostudy kabát. Vranovští hasiči tak tradičně otevřou svůj sál kolem osmé hodiny večerní.

Hasičské plesy jsou primárně navštěvovány místními obyvateli, ale pro ty, kteří na podobné plesy vyjíždějí z jiných krajů, má Vranov konkurenci na stejný termín díky plesu v Dolních Kralovicích. Je však pravda, že na jejich plakátu není informace o tombole, ale co by to bylo za ples bez tomboly?

Pokud byste rádi absolvovali hasičský maraton, tak v Hostouni se ples koná 22. února. Místní dobrovolní hasiči tradičně zvolili jako místo konání Kulturní dům Hostouň.

Nemusíte litovat

Vzhledem k tomu, že už se nám blíží konec února, je o poctivé hasičské plesy nouze. O to větším lákadlem jsou zmíněné plesy, které je ještě možné navštívit. Česká tradice, která se odehrává v tomto zimním období, snad od úplného vzniku Sboru dobrovolných hasičů jednoduše patří do našeho kulturního života.

Na první pohled velmi uzavřené spolky překvapiví svojí přívětivostí. Po několika vychlazených pivech se také není čemu divit. Tombola jako vrchol večera tak čím dál častěji láká občany i z jiných krajů a regionů. Obzvlášť, když pocházíte z velkého města a takový ples je pro vás pouhou karikaturou z filmu Hoří, má panenko.

Zbořte tak předsudky a vydejte se poznat českou kulturu na vlastní kůži. Jistě na to do smrti nezapomenete.

Klíčová slova: