Nenechte se napálit: Jak si pronajmout nemovitost a nenaletět podvodníkům?

Na vše si nechte čas, dům či byt si pečlivě prohlédněte a na vše se ptejte
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ceny realit ve velkých městech v Česku v poslední době výrazně stoupaly a stejně tak rostly i ceny pronájmů. Jde o období, které, vzhledem k situaci na realitním trhu, svádí k hledání netypicky levných pronájmů. Ty ale mohou být podvodné. Místo toho, aby lidé díky nim ušetřili, připadá v úvahu, že přijdou o zálohy nebo první nájmy.

Největší český realitní portál Sreality.cz přináší tipy, jak poznat solidní inzerát a nepřijít o své finanční prostředky. Někdy je totiž opravdu hodně složité rozeznat, který inzerát znamená nebezpečí.

Jak by měla vypadat důvěryhodná inzerce

  • inzerenti uvádějí ve srovnání s ostatními inzeráty v lokalitě přibližně podobnou cenu za pronájem
  • fotografie jsou realistické a zobrazují skutečný stav nemovitosti
  • textový popis vystihuje nejen pozitivní, ale i negativní vlastnosti nemovitosti
  • text inzerátu obsahuje veškerou diakritiku
  • kontaktní osoba u inzerátu pružně reaguje a odpovídá na věcné dotazy
  • návrh osobního setkání je makléřem nebo majitelem bez výmluv přijatý
  • ověření vlastnictví bytové jednotky či domu podle Katastru nemovitostí České republiky je v pořádku

Volte telefonické a osobní setkání s pronajímatelem

Zájemci by rozhodně měli být opatrní, pokud inzerent požaduje komunikaci pouze přes e-mail. "Osobní setkání vždy o majiteli, jeho úmyslech i serióznosti hodně napoví. Doporučujeme navázat nejdřív telefonický kontakt a následně vždy vybranou nemovitost navštívit a komunikovat s makléřem či majitelem nemovitosti osobně. Rozhodně neposílejte zálohu za pronájem výměnou za zaslání klíčů," radí Kateřina Peštuková, manažerka Sreality.cz.

Vyberte si portál, který podvodné inzeráty odstraňuje

Určitým filtrem může být i využívání realitních serverů, které se snaží podvodné inzeráty eliminovat. "Na Sreality.cz všechny inzeráty průběžně kontrolujeme. Pokud zjistíme, že mají parametry podvodného inzerátu, automaticky je zakážeme. Poté rozešleme za Sreality.cz e-mail s upozorněním, že se jedná o podvodný inzerát, na všechny, kteří na něj reagovali. Doporučujeme už dál s takovým inzerentem nekomunikovat," uvádí Peštuková.

Zadavatelé podvodných inzerátů se však snaží i pečlivě nastavená pravidla obejít. "Nově podvodníci na tyto e-maily s upozorněním začali reagovat tím způsobem, že někdy po našem obeslání uživatelů, že došlo k podvodu, pošlou ještě další mail. V něm mohou vystupovat pod naší hlavičkou a používat kopii našeho loga a uvádět, že upozornění odešlo omylem. Pravidlo ale zní: pokud inzerát jednou označíme za špatný, nevěřte mu, a to ani tehdy, pokud by vás kdokoliv o jeho kvalitách nadále přesvědčoval," doplňuje Peštuková.

Zkuste pomoci i ostatním

Lidé se mohou zapojit do zprůhlednění trhu s inzeráty. Pokud narazí na Sreality.cz na podezřelý inzerát a nejsou si jisti jeho pravostí, stačí v detailu inzerátu dole na stránce kliknout na „Nahlásit chybu“. Takové inzeráty jsou kontrolovány přednostně. Nahlášením podvodného inzerátu mohou lidé pomoci nejen sami sobě, ale i dalším potenciálním zájemcům o pronájem nemovitosti.