Špinavé peníze z hazardu pro Prahu. Necelých sto milionů se rozdělilo mezi pražské radnice

Hazard v Praze mění svoje pravidla, ale stále je to zajímavý byznys
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Hazard je věc nemilá. Ruinuje životy, ale pro provozovatele je to pořád neuvěřitelně výnosný byznys. Praha sice postupně k provozu heren mění svůj přístup, ale stále do městské kasy přitéká velké množství peněz. Otázka je co s nimi? 

Pražský magistrát rozdělí mezi radnice městských částí 98,7 milionu korun, které metropole vybrala letos od 1. ledna do 31. května jako odvod z loterií a her. Vyplývá to z usnesení, které přijali pražští zastupitelé. Celkem za toto období město získalo z hazardu přes 197 milionů. V Praze platí od 1. ledna 2016 vyhláška zakazující provoz heren, které ministerstvo financí ve správním řízení postupně ruší.

Peníze mohou radnice využít pouze na sport, školství a na podporu neziskových organizací. Polovina ze zmíněné částky, tedy 49,34 milionů, je určena na podporu sportu. Druhou polovinu pak radnice využijí na na kulturu, školství, zdravotnictví a sociální oblast.

Nejnižší částky

Kolik peněz jednotlivé radnice dostanou, závisí na počtu jejich obyvatel. Nejvyšší částku proto obdrží Praha 4, a to 9,79 milionu korun. Druhou nejvyšší dostane Praha 10 a třetí Praha 8, které doputuje asi osm milionů korun. Radnice Prahy 6 dostane 7,96 milionu.

Naopak nejmenší částka poputuje do Nedvězí na jihovýchodě města, které dostane 23 555 korun. Druhou nejnižší částku ve výši 31 026 korun dostanou Královice a Praha-Přední Kopanina dostane 51 455 korun.

Vyhláška o hazardu, která začala platit v roce 2016, zakázala všechny herny v Praze. V provozu mohou být jen provozovny označené jako kasina. Od této doby ministerstvo zrušilo k letošnímu březnu podle mluvčího 126 heren s 1 506 hracími automaty. V Praze bylo původně více než 200 heren.

Klíčová slova: