Babiš se odvolal proti novému rozhodnutí v kauze střetu zájmů

Premiér Andrej Babiš ví, že každý hlas ve volbách může rozhodnout. A tak si je po Česku poctivě sbírá
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Premiér Andrej Babiš se odvolal proti novému rozhodnutí černošického úřadu v kauze jeho možného střetu zájmů. Úřad vede s premiérem správní řízení kvůli spáchání přestupku proti zákonu o střetu zájmů. Babiš čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Premiér se brání tím, že holding v únoru 2017 vložil do svěřenského fondu.

/STŘET ZÁJMŮ/ Odbor přestupků městského úřadu vydal nové rozhodnutí 2. srpna, výsledek řízení nezveřejnil. Babiš se prostřednictvím svého zástupce v úterý odvolal. Lze tak usuzovat, že úřad rozhodl v jeho neprospěch. "Zdejší správní orgán je nyní vázán lhůtou 30 dní k vypracování svého stanoviska a případnému předání spisové dokumentace odvolacímu správnímu orgánu, kterým je Krajský úřad Středočeského kraje," uvedl úřad.

Celá řada nedostatků

Poprvé černošický úřad v premiérově kauze rozhodl letos v lednu, dospěl k závěru, že Babiš přestupek spáchal a uložil mu pokutu 200 000 korun. Premiér se odvolal a případ převzal krajský úřad, který v březnu rozhodnutí černošického úřadu zrušil a věc vrátil k novému projednání. Později krajský úřad doplnil, že v postupu úředníků shledal procesní i další nedostatky.

Na rozdíl od soudního řízení je správní řízení neveřejné. U řízení, které se týká veřejné činnosti veřejného funkcionáře, lze vzhledem k současným zákonným úpravám uvést informaci o rozhodnutí, ale kvůli ochraně osobních údajů podle speciálního zákona až po nabytí právní moci.

Prý stále ovládá Agrofert

Městský úřad v Černošicích je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, v nichž premiér žije. Podnět mu odeslala organizace Transparency International ČR, která tvrdí, že Babiš ovládá holding Agrofert i po převedení do svěřenských fondů a vlastnictvím médií porušuje zákon.

Pod Agrofert spadá mimo jiné provozovatel rozhlasového vysílání Londa, vydavatel periodického tisku Mafra a provozovatel televizního vysílání Stanice O. Členům vlády je zakázáno osobně ovládat firmy, které provozují rozhlas, televizi nebo vydávají noviny. Za porušení zákona hrozí čtvrtmilionová pokuta.