Koněv se v Dejvicích mění za konev. Ruská ambasáda si původní sochu postaví na zahradě

Maršál Koněv už zmizel...
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V Dejvicích se jedná o každoroční tradici. Socha maršála Koněva se 21. srpna stává terčem anonymních malířů, kteří upozorňují, že tato postava má na rukou krev hned v několika momentech historie. Někdo tvrdí, že je hrdina, druzí zase připomínají, že má podíl na okupaci v roce 1968. Ruská ambasáda však přišla se zajímavým řešením…

/SATIRA S NADHLEDEM/ Rusko je dnes zemí umírněných mravů. Výkladní skříň skromnosti, pokory a mírového jednání. Za poslední léta její diplomacie provedla neuvěřitelnou reformu. Až se člověk kolikrát nestačí divit. V minulých letech je útoky na jejich válečného hrdinu dováděly k šílenství, ale dnes zcela otočili. Ukazují tak novou tvář Ruska, jak ji neznáme. Svět se mění a Rusko s ním. 

Zpátky domů

Nespokojenost občanů se na soše maršála Koněva projevuje již pravidelně. Rudá barva, křiklavá hesla. To všechno má upozornit na to, že v dejvickém parku potkáváme muže, který si v dnešní demokratické společnosti nezaslouží slávu. Ideologicky zbarvený pomník tak jen dokazuje, že je nejlepší čas zavelet k ústupu. 

Ruská ambasáda během prvních útoků vyřkla svůj nesouhlas. Dnes však otočila a s nečekanou omluvou chystají nápravu. „Chceme ukončit ty spory. Maršál Koněv půjde zpět domů,” sdělil redakci mluvčí ruské diplomacie v České republice. 

Tím domů je myšlena zahrada ambasády hned u vchodu do areálu Královské obory. Jen o několik ulic dál tak zakotví památník, který už neslouží socialistické ideologii, ale pouze konfliktu. Vzpomínky na tanky v roce 1968 a další jiné Koněvovy eskapády jednoduše nevzbuzují pozitivní reakce. Ruskové tak nečekaně pojali tento fakt jako příležitost ukázat svoji novou tvář. 

Rusko na ústupu

Někteří zahraniční novináři hledají důvody, co se změnilo v přístupu Ruska vůči světu, ale také vnitřní politice. Někdo tvrdí, že za to může Putinova zkušenost se sibiřskými šamany, kteří ho zbavili démonů, druzí zase přicházejí s domněnkou, že vrcholní představitelé Ruska si uvědomili, že za sebou zanechávají jenom zlo. 

Do historie se tak chtějí zapsat podobně jako Gorbačov. Ten je dnes díky pádu Sovětské svazu přátelsky zván po celém světě a div že nedostal Nobelovu cenu za mír. Podobně se do historie chce zapsat i Putin. A začalo to překvapivě hokejem. Když v posledním exibičním zápase vstřelil padesátou branku svého mužstva, jeden ze spoluhráčů si ho po zápase vzal stranou a byl k němu naprosto upřímný. 

„Láďo, je to všechno lež, divadlo. Všichni se tě bojí, kdyby to tak nebylo, nedal by jsi ani jeden gól. A to nemluvím o tom tvým potápění. Myslíš, že jsi opravdu našel ten vzácný artefakt? Ani náhodou. To jsme tam hodili, když si čůral z lodi. Hrozně to šplouchlo, když jsme to tam házeli, a ty sis toho vůbec nevšiml. Promiň, že ti to všechno teďka říkám.” 

Tento text se objevil na internetu a jedná se přepis existujícího zvukového záznamu, který pochází od americké CIA. Vladimír Putin se tak údajně po tomto šokujícím zjištění pravdy rozhodl zcela obrátit kormidlo jeho politické filosofie. Maršal Koněv má být první vlaštovka tzv. Ruského jara. Co přijde dál? 

Svobodná Ukrajina 

Koněv se tak bude stěhovat a co místo něj ruská ambasáda chystá umístit? „Aby to pro lidi nebyl velký šok, rozhodli jsme se umístit na stejné místo sochu, kde bude dominovat konev. Jedná se o symbolický vzkaz. Chceme zalévat lepší zítřky. Svět je jako panenská zahrada a musíme se společně každý místo zbraní chopit konve a starat se o všechny plodiny, které nám tento svět nabízí. 

Jedna obrovská konev právě lítá nad sibiřskými lesy, které zasáhly mohutné požáry. Ruský vesmírný program také zpracovává raketu na principu megalomanské konve, která by zalila požáry v Amazonském pralese. Přírodou vše začíná, ale Putin hodlá pokračovat i v politických reformách. Kromě toho, že je už dnes zrušena cenzura a demonstranti spolu s novináři jsou propuštěni z vězení, ustupuje Rusko i z Krymu. 

Ukrajina je tak konečně celistvá a svobodná. Rusko už nejeví žádný zájem o území, které jí nepatří. Ruští hackeři dostali padáka a teď vůbec neví, co si počnou. Stejně tak je zmaten tým kolem Miloše Zemana, protože Rusko jim bylo oporou v zahraniční politice. Pro prezidenta je však štěstí, že Čína svoji politiku nemění. Největší země světa tak vykročila do nové éry. Mír je konečně na dosah ruky a my můžeme být hrdí, že vše začalo v Dejvicích na Praze 6.