Papež a jeho lamborghini. Aukce vynesla bezmála 23,3 milionů korun

Papež získal 900 tisíc euro za vydražené lamborghini
 

Při pátečním setkání se šéfem italské automobilky a zástupci serveru omaze.com, jehož prostřednictvím se uskutečnila internetová charitativní loterie, převzal papež František symbolický šek na bezmála 900 000 eur (zhruba 23,3 milionu korun). Ty vynesla charitativní aukce vozu Lamborghini Huracán, který předloni papežovi automobilka darovala.

Podle sdělení Vatikánu půjde poslední splátka z výtěžku loterie ve výši 200 000 eur na Haiti, na opětovné vybudování semináře zničeného při zemětřesení v roce 2010. Už dříve bylo převedeno 300 000 eur na Společenství papeže Jana XXIII, které se stará o oběti prostitučních gangů a obchodu s lidmi. 

Nové kořeny

Dalších 200 000 eur obdržela nadace Pomoc pro trpící církve, na podporu iniciativy, která se podílí na rekonstrukci obydlí, náboženských prostor a veřejných budov v irácké oblasti Ninive. Organizace podle Vatikánu pomáhá křesťanům vysídleným válkou "opět najít své kořeny a svou důstojnost". Dvě italské organizace působící v Africe dostaly 160 000 eur.

V minulosti již papež obdržel darem například motocykl značky Harley-Davidson, následně jej rovněž poslal do charitativní aukce. Setkání byl podle papežova mluvčího Mattea Bruniho přítomen i český občan, který v loterii zvítězil.