Nová naděje pro ženy: Prevencí rakoviny vaječníků by mohly být laktobacily

O rakovině vaječníků se příliš nemluví, přestože se na toto nádorové onemocnění umírá ze všech gynekologických nádorů nejčastěji
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Prevencí rakoviny vaječníků u žen s určitou genetickou mutací by podle výzkumu s účastí českých lékařů z 1. gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Nemocnice Na Bulovce mohla být změna bakterií v poševním prostředí. Pomoci by podle nich mohly laktobacily, tedy bakterie mléčného kvašení, jejich užití chtějí dál zkoumat. Riziko nádoru má asi 1,7 procenta žen, ročně jich onemocní kolem 600.

Vědci se zaměřili na pacientky s poruchami genu BRCA1 a BRCA2, u nichž je riziko až 60 procent nebo vyšší. Dosud jedinou účinnou možností prevence bylo odstranění vaječníků a vejcovodů. Genetická vyšetření, která mutaci odhalí, ale zatím nejsou kvůli vyšší ceně běžně využívaná.

Výzkum prokázal, že ženy se specifickým zastoupením bakterií v pochvě rakovinou vaječníků onemocní častěji. "Pacientky s tímto typem nádoru a některé ženy s velmi vysokým rizikem jeho vzniku mají jiné bakteriální prostředí v pochvě než ženy, které rakovinu vaječníků nemají. Víme, že poševní bakteriální prostředí dokážeme ovlivnit, mechanismem je dodání konkrétních druhů laktobacilů. Naši představu o změně poševního prostředí laktobacilem musí nyní potvrdit další výzkum. Pravdivost této teze ověříme v horizontu několika málo let," vysvětlil přednosta kliniky Michal Zikán.

Co jsou to laktobacily?

Laktobacily jsou bakterie běžně obsažené v trávicím ústrojí. Bývají součástí například doplňků stavy, které se doporučují při užívání antibiotik. Zapojeno bylo 360 žen s rakovinou vaječníků a 220 s dědičnou genetickou mutací z několika evropských zemí, polovina z nich z Česka.

"Testována by měla být každá nemocná s rakovinou vaječníků, protože genetickou predispozici můžeme předvídat právě jen na základě výskytu nádorů. V ČR zatím toto vyšetření podstupuje pouze třetina žen s nádorem vaječníku, ošetřující lékaři je zkrátka neindikují," dodal Zikán. Pro zdravé pacientky s dědičnou dispozicí k tomuto typu nádoru by podle něj měla vzniknout specializovaná centra.

Hlavně pravidelné kontroly

Nejdůležitější v prevenci rakoviny vaječníků jsou podle lékařů pravidelné kontroly u gynekologa s vyšetřením vaječníků ultrazvukem vaginální sondou. Každá cysta nebo solidní útvar na vaječníku by měly být pravidelně kontrolovány a eventuálně ověřeny biopsií k vyloučení nádoru.

Léčba tohoto typu rakoviny kombinuje operaci, chemoterapii, biologickou a hormonální léčbu. Pouze 35 procent žen má šanci, že bude žít i pět let od diagnózy. Pokud ale nemoc lékař odhalí včas, roste šance na vyléčení až na 90 procent.