Babišovo ANO se chová jako gang, který v městské čtvrti vybírá výpalné

Česká republika aktuálně čelí zemědělskému auditu, i v něm figuruje Andrej Babiš
  |   glosa

Andrej Babiš se zřejmě uchýlil k prachsprostému vydírání, kdy koalici vyhrožuje nekonečnými obstrukcemi, pokud z chystané novely o evidenci skutečných majitelů nevypustí ustanovení, která se týkají jeho samotného. Na druhé straně je ovšem Evropská unie, která na schválení trvá, jinak Česko přijde o stovky miliard. Vláda je v kleštích a dojíždí na své předchozí chyby.

Piráti zveřejnili informaci, že na jednání o zákoně o střetu zájmů zástupci ANO pohrozili obstrukcemi, pokud z předlohy nezmizí všechno, co se týká Andreje Babiše. Jednání se měli účastnit Alena Schillerová, Radek Vondráček a Babišova právnička Michaela Pobořilová. Těm vadí, že by podle novely byl Andrej Babiš  uváděn v registrech jako majitel Agrofertu. To by pro něj znamenalo významnou komplikaci ve veřejných zakázkách a žádostech o dotaci.

Musí to být tak, že Babiš Agrofert nevlastní

„Řekli, že podpoří zrychlené projednávání zákona jen za předpokladu, že ze zákona zjednodušeně vypustíme podmínku, která dopadá na Agrofert. Ve výsledku by se to tvářilo tak, že Agrofert není vlastněný panem Babišem,“ uvedl k jednání Pirát Jakub Michálek. Radek Vondráček takovou interpretaci popřel s tím, že „Piráti jsou Babišem posedlí“.

Jenže se nezdá moc pravděpodobné, že by si Michálek potažmo Pirátská strana celou věc vycucali z prstu, ostatně nic by tím nezískali a nedává to žádnou logiku. Navíc pokud chtěl Vondráček všechny uklidnit, tak stačilo veřejně prohlásit, že projednání zákona podpoří, což neučinil. Jsme tak zřejmě svědky dalšího kola obstrukčního souboje vlády a opozice. Předchozí bitvy vláda ostudně prohrála, když pokaždé vyměkla, a aby nemusela nocovat ve Sněmovně a poslouchat nekonečné blábolení, raději ze svých návrhů ustoupila. Už tehdy jsme psali, že je to cesta do pekel, a nyní se to potvrzuje.

Vláda v pasti

Babiš pochopil, že koalice obstrukce nezvládá, takže už ani nemusí obstruovat, stačí mu pohrozit a koalice se hrůzou rozklepe. Šéf ANO tak může dosahovat stále dalších a dalších požadavků, blokovat desítky zákonů a zcela paralyzovat chod Sněmovny. "Obstrukce jsou nástroj opozice, který je legitimní," řekl pro Čtidoma politolog Jan Charvát. Jenže vláda kvůli nim není schopná prosazovat svou agendu a místo toho hledá skulinky, co by ještě šlo obsadit bez odporu. Takto se nevládne, pane Fialo!

Vláda má vůči těmto až gangsterským praktikám jen dvě možnosti. Tou první je, že schválí změnu jednacího řádu tak, aby k podobným věcem opozice neměla prostor. Jenže obstruovat se dá i tato změna, navíc to vše bude trvat hrozně dlouho. Vláda sice vytvořila nějakou pracovní skupinu, ale případné změny se mají údajně týkat až dalšího volebního období. Tohle Fialovi trn z paty nevytrhne.

Ulehněte na matrace!

Je zde ještě druhá a vlastně jediná cesta – zatnout zuby a vydržet. Italská mafie tomu říkala ulehnout na matrace. Ať vládní poslanci viditelně nanosí do sněmovny spacáky, zásoby čaje, pytle s bagetami, ať doslova připraví polní ležení a nechají Babiše žvanit. Den, dva, tři, … týden. Je to jedno, musí se to vydržet. Navíc tohle brzo začne štvát i voliče ANO a jejich guru najednou začne vypadat jako blázen, co týden čte v parlamentu telefonní seznam. Babiš je jako Putin, rozumí jen síle, je proto nutné postupovat tvrdě, což pětikoalice rozhodně nečiní.

Jak je možné, že vláda gentlemansky umožňuje u obstrukcí přestávky klubů? Ano, je to hezký zvyk, si takto pomáhat, ale není k tomu důvod ani prostor. Chcete obstruovat? Dobrá, tak jeďte nonstop, my vám neschválíme ani pětiminutovou přestávku. Žádné párování absentujících poslanců nebo čekání, až se laskavě všichni zákonodárci dostaví z kuloárů. ANO čím dál víc připomíná gang, který obchází čtvrť a vybírá výpalné pro svého šéfa. Bude to tak dělat, dokud se jim nepostaví někdo silnější a neukáže jim, kde je jejich místo.

Zdroj: novinky.cz, seznamzpravy.cz

KAM DÁL: Miloš Zeman má na svědomí celou řadu přešlapů, mezi nimi i kontroverzní milosti.

Klíčová slova: