Burza filantropie se chystá poprvé ve Středočeském kraji

Z letošní Burzy filantropie v Chrudimi
 

Neziskovky z Benešovska mají  možnost získat finance na své projekty pro zlepšení života ve městě i okolí. Na burze se setkají zástupci neziskových organizací, firem a veřejné správy.

Historicky první středočeská Burza filantropie je plánována na 13. října v Benešově. Akce propojuje aktivity neziskových organizací, podnikatelů a veřejné správy. Zástupci neziskového sektoru prezentují své projekty a snaží se zaujmout donátory. Ti jsou připraveni realizaci projektu podpořit finančními, materiálními nebo jinými potřebnými dary.

Poprvé ve Středních Čechách

„Benešov je prvním místem mimo Pardubický kraj, kde se burza bude konat. Jde o vskutku unikátní událost. Pro Benešov jsme se rozhodli díky nadšení zástupců města, kteří chtěli pomoci svým neziskovým organizacím,“ vysvětluje Michaela Čapková, ředitelka GLE o.p.s., která bude Burzu filantropie realizovat ve Středočeském kraji.

Letos pilotně, příští rok naostro

V říjnovém termínu proběhne takzvaná pilotní Burza filantropie na zkoušku. „Je to nejlepší cesta, jak správně pochopit její princip a být připraven na „ostrou“ burzu se vším všudy – tedy především s vypisováním šeků a materiální podporou projektů. I na pilotu se již může stát, že se donátor rozhodne neziskovku obdarovat,“ hovoří o smyslu akce Jolana Štěpánková, předsedkyně Koalice nevládek Pardubicka (KONEP). Samotná „ostrá“ Burza filantropie se poté v Benešově uskuteční 9. března 2016.

Pardubický fenomén

V Pardubickém kraji je burza úspěšně realizována již od roku 2011. Díky jejímu fungování vzniklo 116 prospěšných projektů, na které donátoři z řad firemního a veřejného sektoru doposud přispěli celkovou sumou 4 048 000 Kč.

Město je nadšeno

Zástupci Benešova uvítali nabídku konat Burzu filantropie v jejich městě. „Jsem nadšen, že se Burza filantropie bude konat právě v našem městě a neziskové organizace tak získají jedinečnou možnost rozvíjet svoje aktivity. Myslím, že je to skvělá příležitost, jak podpořit neziskové organizace a zároveň rozvíjet nové vztahy v našem městě,“ konstatoval místostarosta města Zdeněk Zahradníček.

Hlašte se již nyní

Připravuje se série vzdělávacích seminářů, z nichž první proběhne proběhne 16. září. Zaměřené budou například na metodiku psaní projektů, rozvoj prezentačních dovedností nebo budování public relation. Registrace účastníků je zdarma.

Příznivci filantropie a společensky odpovědného podnikání se mohou nyní stát taktéž donátory Burzy filantropie ve Středočeském kraji, podpořit jejím prostřednictvím veřejně prospěšné projekty a zároveň poznat lépe svět neziskovek. V případě zájmu o zapojení do této aktivity je možné kontaktovat Ludmilu Růžičkovou na e-mailu ludmila.ruzickova@gle.cz nebo telefonicky na čísle 773 697 874. Kompletní informace o Burze filantropie lze nalézt na webu www.burzafilantropie.cz.

Projekt byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Partnerem burzy ve Středočeském kraji je Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Klíčová slova: