Den architektury v multifukčním centru Archa

Autorem projektu v Nenačovicích je architekt Aleš Brotánek, který vás tu osobně provede 4. října 2015
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Do zrekonstruovaného kravína v Nenačovicích u Berouna můžete zavítat v neděli 4. října. Provede vás přímo autor projektu Aleš Brotánek.

Prohlídka objektu

Jako ekologický oskar se nazývá soutěž E.ON Energy Globe Award ČR, která v ČR probíhá od roku 2008. Soutěž vyzdvihuje projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. 

V neděli od 11 hodin se můžete účastnit prohlídky objektu, který patří společnosti Country Life. Budova multifukčního centra demonstruje šetrný přístup k přírodě a letos získala ocenění ekologického oskara v kategorii Firma.

Původní kravín byl zrekonstruován na multifunkčně využívaný objekt v energeticky pasivním a nízkoenergetickém standardu. Autor tohoto projektu, Akad. arch. Aleš Brotánek, zde bude osobně přítomen a návštěvníky provede.

Aleš Brotánek je autorizovaný architekt, který se po r. 1989 zaměřil na nízkoenergetické domy. V současnosti navrhuje jen na principu domu pasivního.
V souvislosti navrhováním multifukčního centra navštívil Spojené státy, kde získal poznatky o technologii stavění ze slámy.
Jako host přednáší na několika vysokých školách v ČR.

Při přestavbě bývalého JZD byl kladen velký důraz na co největší využívání přírodních materiálů a snížení energetické náročnosti budov.

 

Pár zajímavostí o budově

  • Přestavba začala před více, než 10 lety.
  • Vznikly zde nejen prostory pro firmu, ale jsou tu školící střediska, knihovny, ale i kaple sloužící duchovním účelům.
  • Budova má parametry pasivního domu.
  • Objekt se vytápí biomasou, na střeše jsou solární panely, které ohřívají vodu.
  • Dešťová voda zachycená do podzemních rezervoárů se používá ke splachování a praní.
Klíčová slova: