Boj proti hluku z hospod pokračuje. Praha 1 chce změnit otevírací dobu zahrádek

Praha 1 uvažuje o změně ohledně restauračních zahrádek
 

Radnice Prahy 1 chce zasáhnout proti tomu, aby měli provozovatelé restauračních předzahrádek v centru města možnost nechávat je otevřené dlouho po době nočního klidu. Otevírací doba je u některých podniků prodloužena městským tržním řádem, což chce radnice změnit. Majitelé asi 30 podniků v centru se snahám brání, založili kvůli tomu organizaci.

Podle mluvčí Kateřiny Písačkové chce radnice podporovat dodržování nočního klidu v centru metropole. "Chceme, aby v tom Praha byla na úrovni jiných evropských velkoměst, v tomto stojíme na straně rezidentů.

Momentálně jen řešíme současnou situaci vzniklou již v minulosti, kdy některé zahrádky v Praze 1 uvedené v tržním řádu Prahy zavírají po době stanovené záborem - v jedenáct, o půlnoci, ale v některých případech i ve dvě ráno - oproti jiným provozovnám, které v tržním řádu uvedeny nejsou," uvedla. Odstranění provozoven z tržního řádu podle ní bude znamenat narovnání trhu.

Omezení se nelíbí zástupcům podniků, kterých se má týkat. Založili kvůli tomu Asociaci zaměstnanců a provozovatelů pohostinství POHO, do které se podle informací sdružení přihlásilo přes 30 podniků s přibližně 1 500 zaměstnanci.

Nejvíce zahrádek

"Šlo by o citelný zásah do ekonomiky podniků s negativním dopadem na zaměstnance," uvedl předseda asociace Petr Bauer. Dodal, že sdružení se již obrátilo dopisem na radní a zastupitele hlavního města s požadavkem, aby návrh Prahy 1 zamítli.

V Praze 1 je nejvíce restauračních předzahrádek v metropoli, dlouhodobě povolené je má více než 300 podniků. Pro povolení si musí provozovatel podniku pronajmout plochu od Prahy a zároveň získat povolení od městské části. Za pronájem pak platí oběma. V Pražské památkové rezervaci musí zahrádku schvalovat i památkáři, kteří nepovolují například zastřešení či vyvýšená pódia.

Klíčová slova: