Kristián Mensa se inspiruje přehlíženými předměty

Kristiána nejvíce potěší, když svými obrázky rozesměje kamarády
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Výstava Smart Art Kristiána Mensy byla zahájena vernisáží v dolnobřežanské galerii Jacques. Rozhovor s mladým umělcem uveřejňujeme u příležitosti jeho plnoletosti.

Pozvání na vernisáž přijala sedmdesátka hostů, autorových přátel, spolužáků a učitelů, sousedů, spolupracujících umělců i vedení města. Učitel Jiří Žák ze Základní umělecké školy Harmony podpořil akci hrou na saxofon. 

Kristián Mensa (*1997) je mladý umělec z Dolních Břežan s vlastním stylem tvorby Smart Art. Má webovou stránku www.mrkriss.com 
Inspiruje se běžnými předměty a zasazuje je do výtvarné kompozice. Jeho tvorba se objevila na světově známých webech, jako The Huffington Post, EliteDaily, BuzzFeed, Mashable, Architecture & Design a dalších. Jeho obrázky byly otištěny na stránkách britského či českého Metra, holandského 7Days či malajského Disney magazínu. V současnosti jej na Instagramu sleduje přes 31 000 lidí.

Jaký úspěch mají vaše práce?
V lednu 2015 jsem publikoval své ilustrace na portál boredpanda.com. Poté jsem to udělal ještě párkrát a tak se má práce dostala do světa. Dostal jsem i pár nabídek např. od Dell nebo General Mills a stále čas od času dostanu návrh na rozhovor. Ještě to celé mám jako volnočasovou aktivitu a koníček,  ale občas i některé ty zakázky vyjdou. Dělal jsem trička s firmou Moteefe a také dělám ilustrace pro Pilot Pen.


Jaký byl váš studijní pobyt v USA?
V létě 2014 jsem odcestoval do Spojených států se skvělou organizací AFS, která umožňuje výměnné pobyty pro studenty. Bydlel jsem tam v hostitelské rodině a studoval jsem na střední škole - high school. V amerických školách je možnost si předměty na pololetí vybrat. Já jsem měl angličtinu, historii (předměty povinné) a potom třeba fotografování, čtení a němčinu.


Jak jste to zvládal po jazykové stránce?
Komunikace jsem se malinko obával, ale nakonec nebyl žádný problém. Anglicky se učím už přes sedm let, takže to byla otázka pár dnů, kdy jsem si na jiný jazyk zvykl. Občas se mi i stalo, že jsem radil ostatním spolužákům, jak napsat určité slovo v angličtině!

Výstava umělecké tvorby Kristiána Mensy Smart Art potrvá v galerii Jacques v Dolních Břežanech od 9. 10. do 13. 11. 2015. Akce v rubrice Kam za čím
Plakát výstavy


A jinak?
Náročnější to bylo stránce psychické. Člověk nevidí svoji rodinu celý rok a okolo Vánoc se mi poměrně stýskalo. Po novém roce jsem si zvyknul a vše šlo perfektně. Věděl jsem, že za pár měsíců se zase vrátím domů a začal jsem si to pořádně užívat. Pro šestnáctiletého kluka je to naprosto úžasná zkušenost, odjet do úplně neznámého místa. Hodně mi po celý rok pomáhal tanec (breakdance), ve kterém jsem tam měl možnost pokračovat a skrz něj poznávat nové lidi.


Co studujete nyní?
Chodím ma Gymnázium na Vítězné pláni na Vyšehradě. Rok v Americe se mi nezapočítával do studia, takže rok opakuji, ale vůbec mi to nevadí - naopak. Nyní mám ještě dva a půl roku do maturity. Není kam spěchat a nechci se stresovat kvůli zkouškám, takže si ještě užívám si dětství.


Uvažujete o vysoké škole?
Už dlouho o tom přemýšlím a ve Spojených státech jsem si fakt uvědomil, že umění mě baví a chtěl bych se mu věnovat i po střední škole. Začínám s vyhledáváním různých uměleckých a grafických škol. Láká mne studovat v zahraničí. Oblíbil jsem si cestování a poznávání ciziny.

Kristián na vernisáži

Je vaše výstava prodejní?

Na výstavě mám vyvěšený ceník a pracuji na spuštění e-shopu na své webové stránce. Rád bych prodával menší obrázky v rámečku i ty větší co visí na výstavě na kapa desce.


Máte nějaké vzory?
Sleduji tvorbu některých umělců na internetu. Například německého výtvarníka Christopha Niemanna nebo francouzského umělce Jeana Juliena. Pak například Brock David nebo Alex Solis.


Co vás inspiruje?
Inspiruji se hlavně běžnými předměty na všedních místech, třeba v kuchyni nebo v supermarketu, protože tam jsou stovky přehlížených objektů a předmětů, které jsou něčím zajímavé.

Klíčová slova: