Hesla, s kterými riskujete vlastní bezpečí. Telefon však umí mnohem víc, než si myslíte

Chytré telefony mají své tajné funkce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Heslo je dnes potřeba skoro na všechno. Máme jich desítky a paměť umí někdy pořádně zazlobit. Lidé si je tak přirozeně zjednodučují a vystačí si s jednoduchým 1234. Častý problém je také fakt, že některá hesla máme stejná pro více účelů. Mobilní telefon však nabízí možná o něco více, než víme. Stačí několik jednoduchých kódů a zjistíte věci, o kterých jste rozhodně netušili... 

Hesla jsou sama o sobě věčným tématem. Čím víc se svět digitalizuje a přesouvá na internet, tím víc hesel člověk používá. To často vede k jejich zjednodušení, které způsobuje velké ohrožení. U takového internetového bankovnictví bychom to mohli čekat, ale u mobilního telefonu?

Primitivní trik

Teplický případ souvisí s přístupem do internetové samoobsluhy klientů Vodafone, kde si můžete nastavovat všechny uživatelské služby. Petr Bužo a Nikola Horváthová vyzkoušeli jednoduchý trik, kdy si vymýšleli telefonní čísla, aby k nim přiřadili přístupové heslo 1234. Následně už stačilo pouze objednat službu, která umožňuje převádět peníze, v jejich případě na svá konta u sázkových kanceláří. Celkem tak způsobili desítkám klientů škodu ve výši přes 600 tisíc korun.

Co jste možná nevěděli…

Vodafone chce po svých okradených klientech náhradu škody, protože měli slabé heslo. Zásadní však je, že mnoho uživatelů vůbec nevědělo, že podobná aplikace internetových služeb existuje, a tak jednoduché heslo zadával sám Vodafone. Tento případ naznačuje, kolik věcí je možné o svém telefonu nevědět.

Jsem odposloucháván?

Svět moderních technologií a internetové sítě, kde jsme všichni vystaveni jako obraz v galerii, může v mnohém z nás vzbudit celkem poctivou paranoiu. Váš telefon nabízí hned několik služeb, jak vyvrátit nebo naopak potvrdit, že jste třeba odposloucháváni. Stačí k tomu jenom vytočit několik čísel. Kódy, které působí jako z filmů Jamese Bonda, opravdu fungují. Jaké to jsou?

Sedm kódů

Překvapivě tajné kódy vám sám od sebe mobilní operátor nesdělí, a tak není od věci se na ně podívat, protože kdo ví, co se děje v moderním telefonním zařízení.

  • Kód *#06# - zde zjistíte číslo IMEI (sériové číslo) každého telefonu.

  • Kód *#21# - tento kód vám zjistí informace o přesměrování telefonu. Můžete tak zjistit, jestli se někdo nezajímá o vaše kontakty nebo zprávy.

  • Kód *#62# - tímto zjistíte, na jaké číslo jsou přesměrovány hovory, pokud je iPhone vypnutý nebo mimo signál.

  • Kód ##002# - díky tomuto příkazu si budete moci vynout přesměrování hovorů.

  • Kód *#30# - pod tímto kódem poskytujete informace o příchozím čísle. 

  • Kód *#33# - tento kód je ideální, jestli chcete zjistit, zda někdo neblokuje vaše služby - myšleno hovory a sms. 

  • Kód * # 43 # - pokud chcete zjistit informace o čekajícím hovoru, tak využijte tohoto kódu. 

 

Klíčová slova: