Hrozba pokuty nutí lidi čipovat své mazlíčky. Nárůst zájemců je enormní

Chtěli byste třeba obývák z exkrementů vašeho miláčka?
 

Zájem o čipování psů podle veterinářů ve středních Čechách v posledních týdnech výrazně vzrostl. Důvodem je změna legislativy, na nečipovaného psa se bude od ledna pohlížet, jako by neměl platné očkování. Za to hrozí pokuta až 20 000 korun. Podle veterinářů ale chybí centrální registr. S dodáním čipů problémy nejsou.

Povinné očkování psa proti vzteklině bude od 1. ledna platné jen u zvířat označených mikročipem, podle kterého lze ověřit identitu zvířete. Označen proto musí být každý pes i štěně nejpozději v půl roce života. Jedinou výjimku mají psi s čitelným tetováním před 3. červencem 2011. V tuzemsku nyní funguje několik databází, kde mohou majitelé psů čip registrovat, avšak není to povinné a systém je nejednotný.

"Ten zvýšený zájem o čipování už trvá minimálně dva, tři měsíce," uvedl veterinář Dušan Haas, který pracuje na jedné z kladenských klinik. Podle něj už se stalo, že čipy u dodavatele nebyly hned dostupné, ale klinika dokázala problém vždy rychle vyřešit. Systém není dotažený do konce, podle Haase by měl být jednotný registr a měla by být povinná registrace.

Není třeba se objednávat

Podle slánského veterináře Jaroslava Fidlera měli zákonodárci nejdříve vytvořit centrální registr a poté zavést povinné čipování. Podle něj výrazně stoupl zájem o čipování v posledních dvou týdnech. "Všechno na poslední chvíli," uvedl s tím, že zájem klientů stíhá uspokojit, čipů je dostatek, nejsou žádné komplikace a na jejich aplikaci není třeba se objednávat.

Podle mluvčího rakovnické radnice Jiřího Cafourka bude městská policie provádět namátkové (případně na zavolání) kontroly, zda jsou psi očipováni. "Žádná speciální akce se k této záležitosti zatím nechystá," sdělil Cafourek.

Naopak v Kladně strážníci čipy kontrolovat nebudou, nemají k tomu ani zařízení, ani neplánují jeho nákup. Podle mluvčí městské policie Aleny Purkytové může oficiální kontroly provádět pouze státní veterinární správa.

Klíčová slova:
pes