Indie nakoupí od USA zbraně za tři miliardy

Tak hurá do boje! Bůh má nového syna
 

Indie nakoupí od USA obranné prostředky za tři miliardy dolarů (69,6 miliard korun). Po jednání s indickým premiérem Narédrou Módím to řekl v Dillí americký prezident Donald Trump, který končí šestatřicetihodinovou návštěvu Indie. Svou cestu označil za "nezapomenutelnou a mimořádnou".

Na vystoupení před novináři Trump vyjmenoval úspěšné příklady americko-indické spolupráce. Patří k nim zbrojní dohoda, která předpokládá, že Indie nakoupí obranné systémy za tři miliardy dolarů. Mělo by jít o bezpilotní letouny, vrtulníky i raketové systémy.

Prezident také řekl, že dal souhlas k vytvoření společné skupiny pro boj proti drogám. Ačkoli se od návštěvy neočekává uzavření obecné obchodní dohody, o níž se stále jedná, Trump k ní řekl, že se podařilo pokročit a že je vzhledem k této dohodě optimista.

Úžasné přijetí

Trump dále děkoval za "úžasné přijetí", jež se jemu a jeho ženě Melanii v Indii dostalo. Módí potvrdil "plodná" jednání o spolupráci v obraně, energetice a technice. Podle něj budou tato jednání pokračovat. Upozornil, že jde o páté setkání obou politiků za minulých osm měsíců, a americko-indické vztahy označil za "nejdůležitější partnerství 21. století".

Zuté boty

Trump kromě jiného řekl, že Indové Módího milují a že to je "dobrá věc". Na pondělní shromáždění na stadionu v Ahmadábádu podle něj lidé přišli spíš kvůli premiérovi než americkému prezidentovi. Soudí tak podle toho, že vždy, když vyslovil Módího jméno, ozval se nadšený jásot.

Před jednáním s Módím se spolu s Melanií Trumpovou prezident poklonil u památníku bojovníka za nezávislost Mahátmy Gándhího. Na znamení úcty měli oba zuté boty a nabrali si hrsti květin, jež na místo házeli. Trumpa čeká ještě slavnostní večeře a pak by měl s delegací odletět zpět do USA.

Klíčová slova:
USA