V Jílovém oslavili Den české státnosti

V kapli svatého Václava hovoří farář Krystof Henriko
Zobrazit fotogalerii (4)
 

V kapli svatého Václava zazněla oslavná řeč místního faráře i Svatováclavský chorál.

Farář Krystof Henriko vyprávěl o posledním českém králi a rakouském císaři Karlu I. Vyzvihl jeho mírovou politiku a hledal paralely mezi ním a svatým Václavem. Vystudovaný hudebník Tomáš Svoboda předvedl dobovou hudbu na flétnu a další hudební nástroje a zaspíval také Svatováclavský chorál. Kaple je na svátek svatého Václava otevírána každým rokem. Loni se četlo z kroniky z období války. 

Další akce během roku

Do kaple svatého Václava chodí také děti na knihovnickou akci Noc s Andersenem. Byla otevřena i v rámci Dnů kulturního dědictví a 12. září tam proběhl kocert Duo Témbr. Okrašlovací spolek v ní pořádá meditace, k nimž se mohou připojit i kolemjdoucí. 

Okrašlování kapličky

"Kaple svatého Václava je už desítky let odvěcená. Zajistili jsme její sanaci a výmalbu, opravu fasády, nová okna. Zhruba před šesti lety jsme získali novou malbu oltáře se svatým Václavem," řekl nám Pavel Borský z jílovského okrašlovacího spolku.

Lázně

Pod kaplí se nachází léčivý pramen z něhož čerpaly dřívější lázně, které fungovaly do roku 1948. Byly zřízeny obcí v 18. století a patří tak k našim nejstarším lázním. Sousední restaurace se dodnes jmenuje Hostinec v lázních.

Klíčová slova: