Výběrové řízení na ředitele muzea v Jílovém bude napínavé

Budova Regionálního muzea v Jílovém u Prahy
 

Řadu let dočasného vedení by mělo ukončit nové výběrové řízení. Je otázkou kdo jej vyhraje i kdo se bude účastnit, protože případní kandidáti mlčí.

Krajský úřad Středočeského kraje vyhlásil 15. 9. 2015 výběrové řízení na obsazení místa ředitele příspěvkové organizace Regionální muzeum v Jílovém u Prahy.

Požadavky na uchazeče
* Titul magistra humanitního nebo přírodovědného oboru 
* Znalost souvisejících právních norem 
* Praxi 5 let ve vedení 
* Řidičský průkaz 
* Zkušenost s kulturním prostředím, práce s médii a mezinárodní kontakty jsou výhodou 

Letitá dočasnost

V současné době je pověřen řízením historik PhDr. Jan Pokorný. Před ním byla čtyři roky dočasnou ředitelkou Šárka Alexa, kterou pověřil bývalý hejtman David Rath. Ta však musela z funkce odejít, protože byla odsouzena k dvouletému podmínečnému trestu za manipulaci výběrového řízení z doby, kdy vedla Středočeskou turistickou a informační službu.  "Rada kraje řešila v pondělí 31. srpna návrh na zrušení pověření řídit organizaci Regionální muzeum v Jílovém u Prahy pro paní Šárku Alexu s účinností k 15. září a zároveň pověření řízením pro pana Pokorného do doby, na základě výběrového řízení, jmenovaní řádného ředitele organizace. Důvodem je, že paní Šárka Alexa byla dne 30. července 2015 pravomocně odsouzena pro trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby a přestala tak být osobou bezúhonnou, což je jedním z předpokladů pro výkon funkce, kterou byla pověřena usnesením Rady kraje č. 005-24/2010/RK dne 21. června 2010," řekla nám tisková mluvčí Středočeského kraje Nikol Mertinová.

Kdo chce být ředitelem?

Ani bývalé, ani současné vedení muzea nechce k věci nic sdělovat a dotyční si nepřejí ani uvést, zda se budou výběrového řízení účastnit.  

Muzeum bylo založeno v roce 1891 a najdete ho na adrese Masarykovo náměstí 16 v historickém objektu zvaném Mince. Ten byl  do roku 1420 sídlem královského horního úřadu. V současné době se připravuje nová expozice o těžbě zlata. Archeologické exponáty pocházejí  z keltského oppida Závist u Zbraslavi nebo z bývalého Ostrovského kláštera.