Kniha o velkolepých středočeských sídlech je pokřtěna

Hejtman Miloš Petera křtí novou knihu
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Neziskový projekt výpravné publikace o slavných středočeských památkách slavnostně zahájil pouť ke čtenářům a my jsme byli u toho.

Velkolepá sídla středních Čech je název knihy, kterou vytvořili Renata a Vratislav Košťalovi. Patnáct let mapují tuto oblast a novou publikací završili šestidílnou edici.

Neziskový projekt

Knížka vyšla v nakladatelství obecně prospěšné společnosti Barrister & Principal za podpory tří sponzorů v nákladu 1500 kusů. Po sto kusech si odkoupí Středočeský kraj a Hlavní město Praha. "Jsem fanoušek památek a dělám to proto, že mne to těší," říká s nafalšovanou radostí ředitel nakladatelství Ivo Lukáš. Ačkoliv nakladatel sídlí v Brně, ve Středočeském kraji má již řadu realizovaných prací.

Máme mnoho památek

Hejtman Miloš Petera připomenul, že nejnavštěvovanějšími místy kraje je Kutná Hora, Karlštejn a Konopiště, ale pozoruhodných památek máme mnohem víc. "Raději si čtu v knize, než na počítači a proto si knihy pořád kupuju," řekl Miloš Petera.

Co v knize najdete?

Významná sídla jsou řazena podle doby vzniku a slohu. Z dlouhé řady uvádíme několik příkladů:

  • Doba románská - Netopýří hrad Týnec nad Sázavou
  • Gotika - Křivoklát, kde byl vězněn magistr Kelly; Vlašský dvůr v Kutné Hoře, hrad Točník, Hrádek v Kutné Hoře postavený na stříbrné žíle
  • Renezance - skvěle dochovaný zámek Březnice; Červený Kostelec v majetku Zemědělské univerzity; zámek v Přerově nad Labem, který je v majetku Českého rozhlasu a v současné době je na prodej; nejmodernější renesanční zámek Smečno
  • Baroko - zámek tří věží v Mníšku pod Brdy; díla slavných sochařů v Lysé nad Labem
  • Klasicismus - zámek Kačina
  • Historicismus - šlehačkové fasády zámku Odlochovice
  • Romantismus - Žleby a Konopiště; zámek v Pyšelích, který slouží domovu seniorů

 

Klíčová slova: