Kvalita vody na přírodních koupalištích v kraji se mírně zhoršila

 

Voda v přehradní nádrži Orlík má stále vysoký obsah sinic. Stav koupacích vod také kvůli sinicím zhoršil na Nymbursku v jezerech Ostrá a Poděbrady.

 

V pondělí 20. července proběhla opět kontrola kvality koupacích vod a odběry vzorků a provedeny byly také opakované kontroly na koupacích místech, kde byla v minulém týdnu kvalita vody hodnocena stupněm 3 a horším. Jednalo se především o středočeskou oblast přehradní nádrže Orlík na Příbramsku, dále o písník Bakov na Mladoboleslavsku. Zde je voda zasažena vysokým obsahem sinic, a proto je nevhodná ke koupání.

 

Orlík je stále plný sinic, voda na Nymbursku se zhoršila

"Bohužel na přehradní nádrži Orlík se kvalita vod nelepší. Oproti minulému týdnu jsme museli obnovit varování před koupáním na lokalitě Lavičky, kde obsah sinic podobně jako na koupacích místech Trhovky a Podskalí je velmi vysoký a voda na těchto lokalitách je ke koupání nevhodná. O něco lepší stav je na Popelíkách, kde podobně jako na písníku Bakov v okrese Mladá Boleslav jsou obsahy sinic a chlorofylu nižší a kvalita koupacích vod je hodnocena stupněm 3," uvádí inženýr Luboš Mandík.

Došlo také ke zhoršení kvality vody v jezeru Ostrá a jezeru Poděbrady na Nymbursku. Vysoké teploty způsobily zvýšený výskyt sinic, a proto byla tamní voda hodnocena stupněm 3.

„Na ostatních přírodních koupalištích Středočeského kraje je kvalita vody dobrá a koupání je možné bez jakéhokoliv omezení," stojí ve zprávě krajské hygienické stanice.

 

Rady pro návštěvníky koupališť

  • V případě vody s kvalitou na stupni 3 není koupání omezeno, ale je doporučeno se po každém vykoupání osprchovat.
  • Na Podskalí a Trhovkách a Lavičkách přehradní nádrže Orlík není voda ke koupání vhodná. Není doporučeno se zde koupat osobám se sníženou imunitou, malým dětem a těhotným ženám. Hrozí alergické reakce, respirační obtíže a kontaktní dermatitidy, při požití vody mohou způsobit poruchy zažívacího traktu.

Chodíte rádi na přírodní koupaliště?

Ano
92% (12 hlasů)
Ne
0% (0 hlasů)
Jdu tam, co je nejblíže
8% (1 hlas)
Celkem hlasů: 13
Klíčová slova: