Mezinárodní zátah na pašeráky odhalil 19 000 ukradených historických vzácností

Když najdete poklad, je dobré informovat muzeum či archeologický ústav
 

Při rozsáhlé mezinárodní operaci proti pašerákům umění policisté zabavili přes 19 000 ukradených uměleckých předmětů a zadrželi 101 lidí. Mezi zkonfiskovanými artefakty byla i zlatá maska z předkolumbovského období, římská soška lva či tisíce starých mincí.

Zabavení tisíců předmětů bylo výsledkem dvou simultánních operací proti mezinárodním zločineckým organizacím pašujícím umělecké předměty, které proběhly ve 103 zemích loni na podzim. Informovala o tom mezinárodní organizace Interpol. Do operací byla zapojena i Česká republika.

Ukradeno ve válce i v muzeu

Mezi zabavenými předměty byly staré mince, archeologické nálezy, keramika či dávné zbraně, které byly „ukradeny při rabování v zemích zasažených válkou, nebo zcizeny v muzeích a na archeologických nalezištích,“ uvádí Interpol.

Zlatá maska z Kolumbie

Na letišti ve španělském Madridu policisté zabavili například „velmi vzácné předměty z předkolumbovské éry, které byly ukradeny z archeologických nalezišť v Kolumbii“. Nejvzácnějším artefaktem byla zlatá maska pocházející z naleziště Tumaco na jihozápadě Kolumbie, která je podle odborníků jediná svého druhu. Španělské úřady zkonfiskovaly také zlaté figurky a prastaré šperky.

Přes tisíc starých mincí

Při zátahu v Kolumbii tamní policie zabavila přes 242 předmětů z předkolumbovské éry, což je největší podobný nález v historii země. Argentinská policie během operace objevila 2 500 starých mincí, podle tamních úřadů šlo o největší konfiskaci v této kategorii. Přes tisíc starých mincí pašerákům zabavilo také Lotyšsko.

Afghánské kulturní dědictví

Afghánské celní úřady na letišti v Kábulu objevily přes 971 předmětů náležících do afghánského kulturního dědictví, které se měly propašovat do Instanbulu.

Mezi zabavenými předměty v evropských zemích bylo i 108 detektorů kovu.

„Počet zabavených předmětů a zadržení dokazuje rozměry a globální dopad nelegálního obchodu s kulturními artefakty, ve kterém je možným cílem každá země s bohatým (kulturním) dědictvím,“ řekl generální tajemník Interpolu Jürgen Stock.

Podle šéfky Europolu Catherine de Bolleové je potřeba na tento druh zločinu pohlížet stejně jako na nelegální obchod s drogami či zbraněmi. "Víme, že jsou do toho zapleteny stejné skupiny, protože (obchod s uměleckými předměty) generuje velký zisk," dodává de Bolleová.

KAM DÁL: Zkáza krásou. Dokument odhaluje Lídu Baarovou zahořklou a v zapomnění