Interview: Eva Pilarová o výstavách a galakoncertu

Eva Pilarová na vernisáži v Hospůdce v zatáčce
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Fotoobrázky zpěvačky Evy Pilarové můžete do konce září zdarma vidět na výstavě v Neratovicích - Lobkovicích. Přinášíme rozhovor nejen o jejích fotoobrázcích, ale i o jubilejním galakoncertu, který se koná na konci října v Praze.

Eva Pilarová pochází z Brna. Stala se populární zpěvačkou v šedesátých letech, kdy vznikaly její největší hity. Zpívala například i duety s Waldemarem Matuškou či Karlem Gottem. Žánrově se dnes orientuje na jazz a swing. Letos oslaví velkým koncertem v rodném Brně a v pražské Lucerně 55 let působení na scéně. Kromě zpívání ještě vystavuje po České republice, ale občas i v zahraničí svoje fotoobrázky, které si do konce září 2015 můžete prohlédnout v Neratovicích.

Jak jste se k tvorbě fotoobrázků dostala, paní Pilarová?

V roce jsem si koupila 2004 digitální foťák a shodou okolností mě v té době do nějakého časopisu fotil pan Josef Louda. Když mi ty fotky ukazoval v počítači, tak jsem mu říkala: "Pane Josefe, líbí se mi to, ale škoda, že máme tmavé pozadí, které mě dělá nějak starší." Řekla jsem mu to v legraci a on říká: „To vůbec nevadí". Klikl na něco myší a ono to zesvětlalo.

 

Jak jste se fotografie naučila upravovat ?

Doma jsem se podívala, jestli v počítači něco takového mám, s čím bych si mohla pohrát, našla jsem a ono se mi to zkroutilo, zmizelo, přebarvilo, tak jsem si hrála, hrála, a pak jsem nějak po půl roce panu Loudovi fotky ukázala, a on říkal: „Jé, to by se dalo i vystavovat!“ Takže on vlastně, profesionální fotograf, byl u zrodu těch věcí.

Jak probíhala vernisáž?
Kdo výstavu pořádá?

Jak se rozjelo vystavování vašich fotoobrázků? Řekla jste, že je to vaše 63. výstava...

To bylo neuvěřitelné. Na moji první výstavu, kterou jsem měla na Václaváku v hudební kavárně Astra, přišel pán a řekl: „Nechtěla byste vystavovat u mě v galerii? Ve Vídni?." Já jsem si myslela, že si dělá legraci, že je tam někde skrytá kamera. On to myslel vážně.

 

Vaší obživou je zpěv. Jak se stavíte k fotoobrázkům?

Jenom si hraju, je to takový relax, v životě jsem nikomu tu výstavu nenabízela, ale pokud si o to někdo řekne, tak řeknu proč ne? Naopak, když má někdo zájem a je to třeba na druhém konci republiky, zeptám se: „Když už mám jet tu dálku, nechcete tam koncert?“ Takže se někdy udělá koncert plus vernisáž, protože na každé vernisáži jsem přítomna.

Paní Eva Pilarová si na vernisáži zapěla

Kde všude jste tedy vystavovala?

Kromě Česka jsem vystavovala dvakrát ve Vídni a v Doněcku, jednou v Berlíně, třikrát v Moskvě a jeden můj obrázek visel asi tři měsíce v Chicagu v galerii. Samozřejmě taky na Slovensku a jinak tady po vlastech českých a moravských.

Jedním z témat fotoobrázků je New York
Zobrazit fotogalerii (6)

Z jakého období jsou fotoobrázky, které vystavujete v Neratovicích?

Některé jsou z loňského roku, ale něco je i starší, třeba sedm nebo osm let. Mám tam pražská zákoutí, západy slunce, venkov i New York.

 

Jak se vám líbilo na neratovické vernisáži?

Bylo to tam strašně fajn, lidé byli milí, měla jsem radost. Víte, mám výhodu oproti skutečným fotografům, kteří se musejí doprošovat herců nebo zpěváků, aby jim tam zarecitovali nebo zazpívali. Já to mám dva v jednom. Na vernisáži si zazpívám sama, pak popovídám s návštěvníky, není to nic oficiálního.

 

Eva Pilarová je na scéně 55 let

V pražské Lucerně budete mít 29. října koncert k 55 letům působení na scéně. Všimla jsem si, že tam budou například Wohnouti...

Ano, Wohnouty tam mám. Dále jsem pozvala Lokomotivu s Petrem Vondráčkem, svoje milovaný dva zajíce - Matěje Rupperta a Vojtu Dyka, čtrnáctiletého moc šikovného Tomáše Ringela a taky ještě jednoho staršího. (zasměje se). S tím si zazpívám, jak je nebezpečné dotýkat se hvězd…

 

Jak bude koncert v Lucerně probíhat?

Zazpívám svoje největší hity od šedesátých let. Každý z hostů zazpívá svoji vlastní oblíbenou věc a se mnou duet. Se všemi hosty jsem už dříve zpívala, a dokonce i s Wohnoutama jsem už vystupovala. Oni napsali kdysi písničku Ševelení, ve které zpívají o mně. Proto s nimi tu skladbu zpívám a oni na oplátku zazpívají se mnou Oliver Twist, což byl kdysi můj hit v šedesátých letech.

Tip, kam na koncert: Wohnouti zahrají v berounském pivovaru!

Plánujete letos či příští rok nějakou šňůru po středočeských městech?

Letos už ne, kromě vystoupení v Ořechu blízko Prahy. Po galakoncertech Brně a v Praze, mám až v prosinci šňůru samostatných vánočních koncertů, a pak také společná vystoupení s Karlem Gottem na Slovensku.

 

Klíčová slova: