Policie rozbila evropskou síť překupníků starověkých vykopávek

Organizace nelegálně vykopávala starožitné předměty na místech, kam se dosud nedostali archeologové
 

Raziemi v několika evropských zemích dnes vyvrcholila mezinárodní policejní operace namířená proti zločinecké organizaci, která ve velkém obchodovala se starověkými řeckými artefakty nelegálně vykopanými v jižní Itálii. Policisté zatkli 23 podezřelých, prohledali stovku objektů a zabavili na 10 000 starožitných předmětů. Podle vyšetřovatelů je jejich hodnota v řádu milionů eur.

Sofistikovanou kriminální operaci údajně vedla dvojice z jihoitalské Kalábrie. Právě tam se odehrála většina dnešního zatýkání. Kromě Itálie se pak razie konaly také ve Francii, v Německu, v Británii a v Srbsku. Vedle 23 zatčených je předmětem vyšetřování dalších 80 osob.

Byla to dlouhodobá akce

Italské úřady se o síť překupníků zajímaly už dva a půl roku. Organizace na jihu země nelegálně vykopávala starožitné předměty na místech, kam se dosud nedostali archeologové. Nálezy pak podle vyšetřovatelů skrze osobu napojenou na evropskou aukční scénu putovaly do síní v Londýně, Mnichově a dalších městech starého kontinentu. Prodávaly se takto hliněné vázy, ozdobné desky, šperky či olejové lampy. Zloději je odnášeli i z nalezišť, kde lidská přítomnost sahá až do čtvrtého či pátého století př. n. l., kdy bylo pobřeží jižní Itálie poseté koloniemi antického Řecka.

Policie činnost zločinců zmapovala za pomoci odposlechů a kamerových záznamů, při jejich sledování využila také bezpilotní letoun. "Záběry natočené dronem ukazují násilnost nelegálních vykopávek prováděných tímto kriminálním gangem, používal rypadlo k enormně brutálnímu narušování půdy," píše se v policejním prohlášení.

Zapojil se Europol a Eurojust

Podle italských zákonů starožitnosti nalezené na zdejší půdě patří státu. V zemi působí speciální policejní jednotka, která bojuje proti překupníkům uměleckých předmětů. "Kalábrie je obzvláště bohatá na prastaré dědictví a je terčem neustálého a intenzivního drancování, které zásobuje černý trh s uměním," uvedl útvar pro boj proti "kulturní kriminalitě".

S vyšetřování i s dnešním zásahem pomáhaly unijní agentury Europol a Eurojust. "Koordinační centrum umožnilo okamžitě a současně ve všech pěti zemích provádět potřebná opatření včetně zatýkání, razií a konfiskací a včas si vyměňovat informace a koordinovat všechny zúčastněné strany," uvedly organizace ve společném prohlášení. Působení zločinecké sítě podle nich zanechalo na italském kulturním dědictví značné škody.