Regulační poplatky pacientům opět proplatí Středočeský kraj

 

Celkově přes 71 tisíc korun proplatí Středočeský kraj devatenácti žadatelům. Je jediným regionem v České republice, který v proplácení regulačních poplatků vytrval. 

Rada kraje rozhodla v pondělí 27. července na zasedání, že formou daru vyplatí necelé 4 tisíce korun lidem, kteří požádali ve druhém čtvrtletí o proplacení zdravotnických regulačních poplatků.

„Po plošném zrušení většiny regulačních poplatků od začátku letošního roku se jedná skutečně jen o symbolickou částku. Pacienti totiž dnes už, jak známo, poplatky platí jen za návštěvu pohotovostí. I tak ale v této aktivitě pokračujeme. Dali jsme před volbami voličům slib a ten dodržujeme,“ řekl středočeský hejtman Miloš Petera.

Celkem 31 osob žijících ve Středočeském kraji požádalo o proplacení výdajů za poskytnutí zdravotnické péče za druhé čtvrtletí. Celková částka, o kterou žádali, činila 23 430 korun. Kraj ale vyhověl jen devatenácti z nich v souhrnné výši 3 750 korun.

„Ostatní žádosti bohužel nesplnily kritéria, která jsme si pro proplácení zdravotnických regulačních poplatků stanovili. Žadatelé buď nedodali všechny potřebné doklady, nebo žádali o proplacení výdajů, které s regulačními poplatky nesouvisejí. Chtěli například proplatit výdaje na ošetření u zubního lékaře,“ vysvětlila radní pro oblast zdravotnictví Jiřina Fialová.

Klíčová slova: