Rodinný dům skrýval marihuanovou farmu

Pěstírna marihuany v Maršovicích na Benešovsku
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Takzvanou indoor pěstírnu marihuany odhalili policisté v rodiném domě v Maršovicích na Benešovsku. Pachatelé již byli obviněni z nedovolené výroby psychotropních látek a nyní se čeká na analýzu, která má určit obsah THC v konopných rostlinách.

Pěstírnu marihuany objevili benešovští kriminalisté ke konci letošního června ve sklepních prostorách jednoho nenápadného domku v obci Maršovice. K odhalení je dovedlo anonymní oznámení.

Dopadeni při sklizni

Informace k případu shromažďovali specialisté na drogy několik měsíců a nakonec dopadli pachatele přímo při sklizni koncem června 2015. Má se jednat o dva muže z Prahy, kteří byli obviněni z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Hrozí jim jeden rok až pět let za mřížemi, ale vyšetřováni jsou dosud na svobodě.

Rostliny byly pěstovány za pomoci automatického systému závlahy, hnojení, tepelného a světelného režimu. Pěstírnu rozloženou ve třech sklepních místnostech objevili kriminalisté při domovní prohlídce. Pachatelé zde působili téměř dva měsíce a zřejmě stačili i nejméně dvakrát sklidit. Sušené rostliny prodávali svým odběratelům a inkasovali za to peníze.

Kriminalisté čekají na výsledky analýzy zajištěné rostliny, které má prokázat množství THC. Kanaboid tetrahydrocannabinol  je hlavní psychoaktivní látkou nacházející se především v květech konopí.

Pěstování zakázáno

V České republice je pěstování konopí, s vyjímkou technického, zakázáno a vždy se jedná přinejmenším o přestupek. V případě, že někdo pěstuje 5 a více rostlin s obsahem THC vyšším než 0,3 %, dopouští se trestného činu nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku. Technické konopí obsahem THC do 0,3% lze pěstovat za podmínky, že pěstitel je držitelem licence Ministerstva zdravotnictví. Výroba návykové látky obecně je trestným činem dle § 283 trestního zákoníku, bez ohledu na množství vyráběné drogy.

 

§ 285 Trestní zákoník (zákon č. 40/2009 Sb.)
Nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku 
(1) Kdo neoprávněně pro vlastní potřebu pěstuje v množství větším než malém rostlinu konopí, bude potrestán odnětím svobody až na šest měsíců, peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty. 
(2) Kdo neoprávněně pro vlastní potřebu pěstuje v množství větším než malém houbu nebo jinou rostlinu než uvedenou v odstavci 1 obsahující omamnou nebo psychotropní látku, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty. 
(3) Odnětím svobody až na tři léta nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 ve větším rozsahu. 
(4) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 ve značném rozsahu. 

 

Kouřili jste někdy marihuanu?

 

Klíčová slova: