Muzeum v Roztokách představuje novou výstavu ČESKÝ PLAKÁT...

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy
 

Na výstavě v Roztokách je k vidění výběr toho nejlepšího z tištěné reklamy z období secese až do 80. let. Trvá do konce září.

Výstava nesoucí název ČESKÝ PLAKÁT...  má za cíl zdokumentovat různé výtvarné styly plakátu od přelomu 19. a 20. století až do 80. let.  Vidět ji můžete od 10. července do 27. září 2015, od středy do neděle 10 – 18 hodin v obou výstavních prostorách: Velké výstavní síni a Galerii/Kabinetu.

Styly secese (přelom 19. a 20. století) a art deco (20. - 30. léta) zastupují nejstarší české historické plakáty. Své zastoupení tu vedle anonymních plakátistů a typografů má například František Kysela a Jaroslav Benda, kteří jsou představiteli školy art deco v plakátu. Secesní tvůrce Alfons Mucha je zde zastoupen unikátní litografií. Svoje stěžejní divadelní plakátová díla vytvořil na konci 19. století v Paříži.

Velkou pozornost by měla přitáhnout tvorba Miloše Slováka, který se dostal až na prestižní post grafického designéra u firmy Baťa ve Zlíně a ve 30. letech se podílel na vytváření Baťova firemního stylu. Slovák svoje zkušenosti nabral v USA, kam po studiích odjel na stáž kolem roku 1914.

Soubor ukázek prvorepublikových politických plakátů ze 30. let a plakátu ve stylu socialistického realismu představují politickou propagandu. Politické plakáty tvořily do sklonku 80. let typický charakter veřejného prostoru.

Významné postavení měl i český filmový plakát, a to zejména mezi lety 1945 – 1992, kdy byl československý filmový průmysl znárodněn. České filmové plakáty získávaly prestižní ocenění na výstavách při mezinárodních filmových festivalech v Karlových Varech, Cannes, Paříži, Chicagu i Hollywoodu. Mezi významné autory patří Zdeněk Ziegler, který se proslavil návrhem plakátu k filmu Psycho od Hitchcocka. Dále sem patří Karel Vaca, jenž stvořil plakát k Felliniho Sladkému životu a Michal Grygar, jehož plakát pro film Muzika pro dva obdržel Stříbrného Huga v roce 1980 na festivalu v Chicagu.

Výstavu ČESKÝ PLAKÁT… pro Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy připravila Agentura ProVás.  

 

Čtěte dále