Stát pronajme areál v Letenských sadech. Centrum Výletná skončí

Oblíbenému areálu zřejmě zvoní hrana
 

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vypíše výběrové řízení na pronájem areálu se sportovišti a budovami na pražské Letné. Tendr bude vypsán v následujících týdnech.  Z areálu tak zřejmě bude muset odejít sportovně společenský areál s restaurací Výletná.

Provozovatelé se ale budou moci do řízení přihlásit. Klubovnu s areálem postavil na Letné na začátku 20. století tenisový klub LTC. "Nejpozději v pondělí bude areál předán a jsme připraveni přistoupit neprodleně k vypsání transparentního výběrového řízení na nájem, abychom byli schopni zabezpečit příjmy do státního rozpočtu," řekla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. Řízení úřad nyní připravuje a vypíše jej poté, kdy mu bude areál předán zpět.

Spolky se mohou přihlásit

Zástupci spolků Alternativa II (OSA II) a Výletná jednali s vedením úřadu, aby jim opět prostory v Letenských sadech půjčil. "Podle nás není nic hospodárného na tom, aby ten areál chátral do doby, než si to někdo koupí nebo vyhraje výběrové řízení a pronajme si to," uvedl předseda Alternativy II Marek Semerád. Strany se ale na řešení nedomluvily. Podle Semeráda spolky předaly vedení písemně vyhotovený návrh výpůjčky.

Nyní má areál od státu pronajata společnost Smart Court, která prostory následně pronajímá provozovatelům Výletné. Arajmu vyzvala spolky Alternativa II a Výletná, aby se do tendru na pronájem přihlásily. "My nechceme nic jiného než dodržovat platnou legislativu v tom, aby se Alternativa účastnila výběrového řízení. Pokud zvítězí, tak s ní uzavřeme nájemní smlouvu," vysvětlila.

Úřadu chybí usnesení

Zástupci spolků úřad vyzvali, aby změnil způsob nakládání s majetkem, upřednostnil veřejný zájem a nejdříve majetek nabídl občanské společnosti do výpůjčky. To podle Arajmu ale nelze. "Striktně dodržujeme platnou právní úpravu, která říká, že přednost má úplatná forma nakládání se státním majetkem." Pokud to není možné, teprve potom ÚZSVM přistupuje k jiné formě nakládání s majetkem. Návrh spolků je podle ředitelky v rozporu se zákonem.

O areál má zájem rovněž Praha, která je vlastníkem jeho části. "Tam došlo k chybnému odsouhlasení způsobu převodu ze strany majetkové komise hlavního města. Odsouhlasila směnu, ale vyhradila si jako protihodnotou ještě další nemovitosti v majetku ministerstva obrany. Když jsme se na ni obrátili, tak nám sdělili, že jej nepovažují za nepotřebný," doplnila Arajmu. Úřadu prý chybí k rozhodnutí usnesení městské rady a zastupitelstva.

Klíčová slova: