Středočeský kraj hlásí chřipkovou epidemii. Nemocných je téměř dva tisíce

Epidemie chřipky zaměstnává Středočeský kraj
 

Světem hýbe nebezpečný virus, ale v České republice se zatím nevyskytuje. Zato chřipka bují hlavně ve Středočeském kraji. V tuto chvíli se jedná o epidemie, která sice neohrožuje životy, ale nemocných stále přibývá. 

Ve Středočeském kraji začala chřipková epidemie. Respirační onemocnění má 1 911 lidí ze 100 000, o 32 procent víc než před týdnem. Nemocnice zakazují návštěvy, uzavřeny jsou i některé školky a školy. Nejvíce nemocných je mezi malými dětmi, uvedla ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová.

Omezení návštěv

Nejvyšší nemocnost lidí s infekcí dýchacích cest lékaři hygienikům hlásili v okrese Praha-východ, nejnižší v okrese Kolín. "V porovnání s předchozím kalendářním týdnem byl zaznamenán výrazný vzestup onemocnění s klinickým obrazem chřipky," dodala mluvčí. Celková nemocnost v regionu v tomto případě činí 246 případů na 100 000 obyvatel, oproti předchozímu týdnu téměř o 60 procent více.

Zákaz nebo omezení návštěv vydaly například Městská nemocnice Městec Králové, nymburská nemocnice nebo kralupská léčebna dlouhodobě nemocných. "Byla uzavřena řada školských zařízení v okresech Kladno, Mladá Boleslav, Nymburk, Příbram a Rakovník," doplnila Rumlová.

Hygienici v kraji od začátku chřipkové sezony evidují šest závažných případů v souvislosti s onemocněním chřipkou, v jednom případě s úmrtím. V uplynulém týdnu na komplikace spojené s chřipkou nikdo nezemřel.