Z Týnce nad Sázavou již cyklisté nemusí po silnici

Lávka přes řeku Sázavu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dva úseky cyklostezky v celkové délce 1,79 km a lávku přes Sázavu dnes otevřeli zástupci Středočeského kraje u Týnce nad Sázavou a Zbořeného Kostelce na Benešovsku.

 

Lávka zpřístupňuje cestu ke zřícenině hradu Zbořený Kostelec a zastávku autobusu ke spojení s hlavním městem. Cyklostezka teď vede souvisle v úseku 8,8 kilometru Nespeky - Zbořený Kostelec.

„Projekt výstavby těchto dvou nových úseků cyklostezky reagoval na potřebu zajistit vyšší bezpečnost cyklistů, kteří se v okolí Týnce museli při jízdách po cyklotrase č. 11 Greenways Praha –Vídeň a po cyklotrase č. 19 Posázavská pohybovat po velmi frekventované, a tudíž pro milovníky kol nebezpečné silnici II. třídy,“ řekl hejtman Petera.

„Součástí projektu nové cyklostezky je i 130 m dlouhá visutá lávka přes řeku Sázavu. Skládá se ze sedmi předem smontovaných dílů, a lávka této konstrukce je v České republice unikátem,“ sdělil obchodní ředitel ze společnosti Hochtief CZ Zdeněk Soukup.

Výstavba obou úseků cyklostezky a nové lávky přes Sázavu stála necelých 26 milionů korun a byla spolufinancována z Regionálního operačního programu Střední Čechy.

Cyklotrasa č. 19 Zruč nad Sázavou - Davle

Greenway Praha - Vídeň

Klíčová slova: