Utracené miliardy za alkohol. Britové oslavili uvolněná pravidla v boji s koronavirem

Covid z Británie zmizel? Vypadá to tak alespoň podle plných barů
 

Velká Británie zažila divoký víkend. Ve stínu smutečního obřadu prince Philipa se po všech hospodách v zemi rozhostilo veselí díky uvolněným protipandemickým pravidlům. Davy lidí tak ve velkém oslavovaly možnost, že si konečně mohou dát pivo v oblíbené hospůdce. Kolik peněz proteklo Angličanům hrdlem? 

Velká Británie zažila opravdu bohatý uplynulý víkend. Jako jedna z prvních zemí otevřela pohostinství a obchody, které byly dosud v rámci pandemie koronaviru uzavřené. Nová uvolněná opatření začala platit od pondělí a o víkendu se očekával v ulicích a hospodách masivní nápor návštěvníků, což se i podle čísel potvrdilo. 

Vyprahlá země

Po uplynulém víkendu se pravděpodobně začne říkat, že člověk pije jako Angličan. Za dva dny se totiž napříč Anglií vypily neuvěřitelné 4 miliony půllitrů piva. Lidé se po několika měsících utrhli ze řetězu a umožněné setkání v restauracích a hospodách využili maximálně. 

Odhaduje se, že občané obsadili 250 tisíc míst, kde bylo možné si zakoupit alkohol. Ať už šlo o restaurační předzahrádky, či maloobchody. Až 20 milionů lidí tak během víkendu vyšlo do ulic. Masivnímu zájmu pomohlo i krásné jarní počasí a také semifinálový fotbalový zápas FA Cupu mezi Leicesterem a Southamptonem, který mohly na stadionu Wembley sledovat 4 tisíce diváků. Utraceny byly po celé Anglii za víkend 3 miliardy liber. 

Pilotní projekt

Zmiňovaný zápas je prvním profesionálním utkáním s tak masivní účastí po radikálních bezpečnostních opatřeních v rámci boje s koronavirem. Pilotní projekt premiéra Borise Johnsona počítá s podobným scénářem až do léta. Epidemiologové a politici tak současný stav podrobně přezkoumávají, aby si mohli potvrdit, jak v následujících měsících uvolněná opatření fungují v rámci zdravotní bezpečnosti. 

Ve Velké Británii už byla do dnešního dne aplikována druhá dávka vakcíny přibližně deseti milionům lidí. Hospody byly v tomto režimu otevřeny poprvé od 14. října a na ulicích se tak pochopitelně rozhostil nespoutaný večírek, který probíhal pod dohledem policie. 

Zástupkyně policejního komisaře Jane Connorsová však pro mirror.co.uk občany upozornila, že pandemie ještě rozhodně neskončila a je důležité dodržovat všechna předepsaná pravidla, aby v budoucnu nedocházelo k dalším omezením a zákazům. 

KAM DÁL: Chudý vzpěrač, který přivezl z olympiády zlato. Cestu do Ameriky mu museli zaplatit kolegové