Ve středních Čechách a v Praze hrozí vysoké riziko požárů

Velké riziko požárů
 

Kvůli dlouhodobým vedrům Český hydrometeorologický ústav vyhlásil téměř po celém území ČR vysoké riziko vzniku požárů. Vedra spojená se suchem by měla trvat ještě čtrnáct dní.

Dnes a zítra, tj. 6. a 7. srpna vyhlásil ČHMÚ 4. stupeň rizika požárů po téměř celém území České republiky, Prahy a Středočeského kraje nevyjímaje. To znamená, že hrozí nebezpečí požárů o rozloze stovek m2, s dobou trvání řádově v desítkách hodin.

Z toho důvodu není doporučeno rozdělávat oheň na volném prostranství nebo v přírodě.

Ve Středočeském kraji hejtman Miloš Petera již červenci vyhlásil zákaz rozdělávání ohňů.

Teploty budou stále nadprůměrné

Kolem tlakové výše nad severovýchodní Evropu do ČR bude proudit velmi teplý vzduch od jihu. V pátek a sobotu, 7. a 8. srpna, se očekávají teploty na celém území ČR do 38 °C. Ojediněle nelze vyloučit i vyšší teploty. 

V sobotu postoupí ze západní do střední Evropy studená fronta. V neděli se vlivem studené fronty teploty vzduchu, hlavně v Čechách, přechodně sníží.

Podle předpovědi ČHMÚ nás čeká v následujících deseti dnech výrazně nadprůměrná teplota vzduchu, která v maximech většinou přesáhne 30 °C, v některých dnech i 35 °C a v extrémech se může rtuť teploměru vyšplhat dokonce na 39 °C.

Srážky budou do poloviny srpna jenom sporadické. Hrozí bouřky a přeháňky, které se budou vyskytovat nerovnoměrně s velkými lokálními rozdíly.

I druhá polovina srpna by měla být teplotně nadprůměrná, tedy podle předpovědí z Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí. 

Klíčová slova: