Vlaky nejsou podle německé studie výrazným místem šíření covidu

Německá studie vede k zajímavému zjištění
 

Vlaky nejsou v době pandemie nemoci covid-19 místem výrazného šíření infekce, cestování po železnici je tak pro veřejnost bezpečné. Tvrdí to na svém webu německé dráhy Deutsche Bahn, které se odvolávají na aktuálně zveřejněné dílčí výsledky studie berlínského výzkumného střediska Charité Research Organisation.

Cílem dlouhodobé studie, která začala v červnu a která skončí v únoru nadcházejícího roku, je zjistit, zda jsou průvodčí ve vlacích koronavirem ohroženi více než drážní zaměstnanci bez kontaktu s cestujícími. První fáze rozborů dokonce ukázala, že vlakvedoucí měli v krvi méně protilátek než jejich kolegové z údržby či strojvedoucí.

Rozsáhlá studie

Studie se v první fázi, která se konala 29. června do 3. července, prozatím zúčastnilo zhruba 1 100 zaměstnanců z divize dálkové dopravy, přes 600 z nich byli průvodčí, zbytek strojvedoucí a technici. PCR test, který je považován při zjišťování akutní infekce za klíčový, měl pozitivní jen jeden zaměstnanec. Test na protilátky vyšel pozitivně u 20 železničářů, kteří se tak v minulosti již s koronavirem setkali.

Zajímavé výsledky

V porovnání protilátkových testů se ukázalo, že četnější kontakt s virem zaznamenala skupina zaměstnanců bez kontaktu s cestujícími, z prověřované skupiny jich mělo protilátky 2,7 procenta. Ze skupiny průvodčích mělo pozitivní testy na protilátky 1,3 procenta. "Průvodčí tak nejsou častěji postiženi než zaměstnanci bez kontaktu se zákazníky," uvedly dráhy.

Druhá fáze testů je naplánována na letošní říjen, třetí pak na únor nadcházejícího roku.

KAM DÁL: Obce nebudou mít peníze na základní potřeby obyvatel. Vláda jim bere další peníze, situace je kritická.