Atentát na Klause. A další historické události tohoto týdne

Václav Klaus na cestě do nemocnice 28. 9. 2012
Zobrazit fotogalerii (5)
  |   zajímavost

Připravili jsme pro vás historický souhrn toho, co náš svět od 26. 9. do 2. 10. zažil! Podívejte se, jaké významné události si tento týden připomeneme. Na některé z nich jsme možná zapomněli už před mnoha lety. Vzpomínáte si na den, kdy útočník spáchal atentát na Václava Klause plastovou pistolí? Nebo na to, když vyšla najevo kauza ohledně tankovacích karet ČSSD a Chemapolu? Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější.

Židovský pogrom, anexe Sudet i politické skandály. Podívejte se, čeho všeho byla historie svědkem!

26. září

Velký den to byl v roce 1893 pro Nový Zéland – stal se první zemí na světě, kde měly ženy právo volit. Ženy postupně získaly právo volit na místní úrovni ve volbách do některých komunálních rad. Toto rozhodnutí bylo zásadním krokem směrem k rovnoprávnosti pohlaví. Následovala ho pak postupně velká část světa. 

U nás byl v roce 1953 otevřen Letenský tunel, v roce 2006 pak vybrali radní pražského magistrátu vítěze tendru na výstavbu tunelu Blanka. Vyhrála to společnost Metrostav, stavba měla být hotová do roku 2011. To se nepovedlo. Trvalo to o pět let déle. 

27. září

V roce 1905 Albert Einstein představil nejslavnější vzorec na světě – matematickou spojitost mezi hmotou a energií E = mc².

V roce 1939 přijel v tento den Oldřich Nový do nahrávacího studia Ultraphon a nazpíval píseň Jen pro ten dnešní den, která byla ústřední skladbou pro film Kristián. Stala se hitem roku. V roce 1941 byl zastupujícím říšským protektorem v Čechách a na Moravě jmenován SS-Obergruppenführer a generál policie Reinhard Heydrich, později přezdívaný pražský řezník.

Po válce byla právě v tento den zatčena Milada Horáková roku 1949 ve své kanceláři. V roce 1995 poslanci schválili nový zákon o volbách do parlamentu, který předpokládal vznik senátu.

O mnoho let později, v roce 2017, ruský prezident Vladimír Putin oznámil, že jeho země dokončila likvidaci svého arzenálu chemických zbraní. 

28. září – Den české státnosti

V roce 929 byl ve Staré Boleslavi zavražděn kníže Václav svým bratrem Boleslavem I. a jeho společníky. V roce 1929 byla pak u příležitosti tisíciletého výročí smrti sv. Václava otevřena katedrála svatého Víta na Pražském hradě. Poprvé byly také vystaveny korunovační klenoty pro veřejnost. 

V roce 1931 byla otevřena zoologická zahrada v Praze. V roce 1941 vyhlásil Reinhard Heydrich stanné právo a rozpoutal vlnu represí. V roce 2012 byl v Chrastavě spáchán „atentát“ na Václava Klause plastovou airsoftovou pistolí.

29. září

Emil Zátopek v roce 1951 překonal na stadionu Houštka ve Staré Boleslavi dva světové rekordy – na 20 km a v hodinovce. V roce 1968 byl v Československu zaveden pětidenní pracovní týden. 

V roce 1990 praskl další skandál ČSSD. Vyšlo najevo, že v roce 1995 používali členové strany karty na benzín od mocné společnosti Chemapol.

30. září

Psal se rok 1882, když na řece Fox ve státě Wisconsin zahájila činnost první vodní elektrárna na světě. V roce 1929 se začaly psát dějiny mediálního světa, když začala poprvé pokusně vysílat stanice BBC. V roce 1938 přijala československá vláda mnichovský diktát a postoupila Sudety třetí říši.

V roce 2006 potkala naši zem o něco radostnější událost. Modelka Taťána Kuchařová se stala první českou držitelkou titulu Miss World.

1. říjen

Začátek desátého měsíce skrývá významné výročí pro Prahu. V roce 1863 byla otevřena první městská vyšší dívčí škola, o pět let dříve dokonce Česká vzájemná pojišťovna, které byla na tu dobu velmi unikátním pojišťovacím ústavem.

V roce 1938 začalo nacistické Německo po mnichovské dohodě provádět anexi československého pohraničí. A něco z veselejšího soudku – v roce 1996 začala vysílat první mezinárodní televizní stanice o zvířatech Animal Planet.

2. říjen

V roce 1349 zaručil Karel IV. beztrestnost městu Norimberku v případě židovského pogromu. O mnoho let později, v roce 1965, byla slavnostně otevřena nová operní budova Janáčkova divadla v Brně.

Zdroj: bbc.com, history.com, ceskatelevize.cz, dejepis.com

KAM DÁL: Na lovu: Dokonalý doktor Vševěd? Vůbec ne, vymýšlí si a tvrdí nesmysly.