Zatočte s dnou: Jak odstranit z kloubů krystalky kyseliny močové?

Pomůže citron v boji proti kyselině močové? Ano, ale změna musí být komplexní
 

Možná o tom slyšíte poprvé a možná je dna něco, s čím se už několik let potýkáte. Dna je forma zánětlivé artritidy, projevuje se hlavně zčervenáním, horkostí a nateklostí kloubů. Jak tomu můžete předcházet a jak to léčit? Základem je to, aby nebyly klouby přetížené kyselinou močovou. Poradíme vám, jak ji pomocí domácích receptů odstranit z těla pryč. 

Dna je nemoc, která se projevuje nateklostí kloubů. Kdo má dnu, ten tyhle příznaky nepříjemné nemoci zná až moc dobře. Jde o ztuhlost a otok kloubů, bolest a horkost v tom místě. Klouby jsou zčervenalé a nateklé, trvá to až několik hodin. V naprosté většině případů jde o to, že jsou klouby přetížené kyselinou močovou. K tomu dochází z důvodu, že tělo není schopné její nadbytky efektivně odstraňovat. 

S kyselinou močovou se běžně poperou ledviny. Když ale nejsou schopné kyselinu močovou omezit, dojde k její krystalizaci. Vzniknou tak krystalky (usazeniny), které se usadí na kloubech. To vede k zánětu kloubů a už zmíněným příznakům, jako je horkost, nateklost, bolest a tak dál. 

Kyselina močová je vlastně odpadní látka v těle, je to produkt takzvaných purinů. Puriny jsou součástí celé řady potravin. Při dně může být také zvýšená hladina kyseliny močové v krvi, tehdy mluvíme o hyperurikémii. Naopak ale, pokud má člověk, který dnu nemá, pouze zvýšenou kyselinou močovou v krvi, málokdy se z toho vyvine dna - otoky kloubů. 

Jak se zbavit kyseliny močové 

Když už nejsou ledviny v dostatečně skvělé kondici, aby mohly s odpadními látkami bojovat, nezbývá než jim trochu ulehčit. Naprosto klíčové je změnit svůj životní styl a to, co přijímáte v každém jídle. Klíčové je jíst zeleninu a ovoce, naopak vyhnout byste se měli masu, mořským plodům a celým zrnům. Omezit byste měli potraviny plné nasycených tuků a zpracovaných cukrů (patří do toho i sirupy), ale také alkohol. 

Rozhodně nepodceňujte pitný režim, pokud je organismus na suchu, nemůže se správně poprat s odpadními látkami a toxiny. Když budete hodně pít, zejména čistou vodu, bylinkové čaje a přírodní šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny, tělo bude dostatečně hydratované. Navíc je důležité zapojit pravidelný pohyb, protože právě při něm se vylučují nebezpečné toxiny pryč z těla. Co ještě můžete udělat, abyste již vzniklé usazeniny kyseliny močové odstranili? 

Pijte jedlou sodu

Stačí přidat jednu malou lžičku jedlé sody na jednu sklenici vody. Vypijte každý den jednu skleničku. Jedlá soda je pro snížení hladiny kyseliny močové velmi prospěšná. Jestliže máte záchvat dny, tak si dejte vrchovatou lžičku.

Voda s citronem

Citrony jsou zásadité podobně jako další zelenina a ovoce, ale citron vám může doslova ulehčit. Vymačkejte půlku citronu do skleničky vody a vypijte každé ráno ještě před snídaní. Zásaditost těla zabraňuje usazení krystalů kyseliny močové. 

Lžíce jablečného octa

Ocet funguje podobně jako citron, stačí jedna polévková lžíce jablečného octa. Obsahuje kyselinu jablečnou, která je při snižování hladiny kyseliny močové velmi účinná. Dejte si lžíci octa do skleničky vody a každý den vypijte před větším jídlem. Přidávejte citron a jablečný ocet také do salátů.

Nejlepší potraviny proti dně?

  • Kurkuma obsahuje složku takzvaný kurkumin, který má silný protizánětlivý účinek a velmi podstatnou úlohu má při ochraně vašich ledvin. Vyzkoušejte rozhodně recept na kurkumovou polévku, kurkuma má totiž celou řadu pozitivních účinků pro tělo, nejen proti dně. 
  • Ananas obsahuje enzym bromelain, který má silné analgetické a protizánětlivé účinky. Kupte si čerstvý ananas (nikoliv kompot) a připravte si z něho lahodný ovocný salát. 
  • Doporučit se dá obecně ovoce a zelenina, u ovoce byste ale měli vynechat kiwi. Ze zeleniny můžete jíst brambory, brokolici, veškerou kořenovou zeleninu, cibuli, křen, lilek nebo čínský salát. Jezte i obiloviny, zahrnuje bílé pečivo i rýži, kroupy, jáhly, těstoviny. Doporučit lze všechny celozrnné bio produkty.

Co vynechat?

  • vnitřnosti, maso (především z mladých zvířat), masné výrobky a masové extrakty
  • (drobné) ryby a výrobky z nich
  • kakao, čokoládu
  • luštěniny (hrách, čočka, fazole)
  • alkohol

Pokud už trpíte dnou, samozřejmě je také na místě návštěva lékaře a užívání předepsaných léků proti dně - to je pravděpodobně první věc, kterou vás napadne udělat. Pokud ne, věřte, že je návštěva lékaře na místě. Kromě přijímání dostatečného množství vody, pohybu, ale i úpravy jídelníčku je potřeba také zauvažovat, jestli vaše hmotnost nepotřebuje upravit. Zhubnutí je totiž také lékem proti dně a výrazně podle doktorů pomáhá, pohybová aktivita má dobrý vliv na cirkulaci krve. Ať vás ale ani nenapadne hladovět, to by naopak hladinu kyseliny močové v krvi zvýšilo! Velmi vhodné je také nepřejídat se a omezit nezdravé tuky a ostrá jídla.