Vrah měl místo prstů klepeta jako humr. Zlikvidovat ho nechala vlastní rodina

Gradyho by nám mohlo být líto, ale podle všeho to nebyl člověk, který by politování zasloužil – trpěla spíš jeho rodina…
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Monstrum. Nikdo jiný by nemohl provádět činy, kterými nechvalně proslul muž, jenž přes všechny spáchané hrůzy úspěšně unikal kriminálu. A to přesto, že Grady Stiles Jr. roky terorizoval okolí a na krku měl i vraždu. Soudce totiž konstatoval, že vězeňský systém není vybaven k tomu, aby se vypořádal s jeho postižením. Od té chvíle si mladý muž myslel, že mu projde úplně všechno.

Rodina Stilesů byla více než sto let postižena ektrodaktylií, nemocí, které se také říká syndrom humřího drápu. Jde o vzácnou vrozenou deformitu ruky, při které chybí prostředníček a ruka je rozštěpená v místě, kde by měla být záprstní kost prstu. Toto rozdělení často dává rukám vzhled humřích drápů, jev se vyskytuje jak na rukou, tak i na nohou. Přesto, že se nemoc dědí, se může stát, že jednu generaci „přeskočí“.

Nemohl chodit, měl ale obrovskou sílu

První, kdo ve zmíněné rodině ektrodaktylií trpěl, byl William Stiles narozený v roce 1805. Po něm následovali Jacob Stiles, Elisha Stiles a Grady Stiles starší. Když se v Pittsburghu 18. července 1937 narodil Grady Franklin Stiles mladší, jeho otec viděl na první pohled, co se stalo.

Gradyův stav byl vážný a nemohl chodit. Naučil se však používat ruce a paže, byl schopen vyvinout neuvěřitelnou sílu horní částí těla. Dvakrát se oženil a měl čtyři děti. Dvě z těchto dětí, dívka Cathy a chlapec Grady III., se narodily s různými variacemi ektrodaktylie. Přestože měli sourozenci různé matky, někdy spolu vystupovali v show jako The Lobster Family.

S brokovnicí na ženicha

Grady však měl velmi temnou stránku a bylo jen otázkou času, než se z něj stane kriminálník. Bylo o něm známo, že byl velmi hrubý a holdoval alkoholu. Děsivou sílu často používal k bití svých manželek a dětí. Když se jeho nejstarší dcera Donna v roce 1978 zamilovala a zasnoubila se s mladým mužem, Grady s její volbou nesouhlasil. Možná se mladý muž zastal Donny, možná konfrontoval Gradyho. Každopádně noc před svatbou vzal Grady brokovnici a ženicha chladnokrevně zavraždil.

Následný soudní proces byl mediální cirkus. Grady se u soudu otevřeně přiznal k zločinu a lítost téměř neprojevil. Přesto nešel do vězení, využil postižení ve svůj prospěch. Soudce konstatoval, že vězeňský systém není vybaven k tomu, aby se s jeho stavem vypořádal, a uvěznění by prý bylo až příliš krutým trestem. Grady byl propuštěn s patnáctiletou podmínkou.

Soused jako nájemný vrah

Grady se cítil neporazitelný. Když znovu začal mlátit svou rodinu, často křičel: „Už jsem zabil a prošlo mi to, zvládnu to znovu.“ Je neuvěřitelné, že v tomto období se Stiles znovu oženil se svou první manželkou Marií. Opustila svého nového manžela, trpaslíka z jiné show, aby se znovu provdala za Gradyho. A téměř okamžitě své volby litovala.

Nakonec toho měla rodina dost. Dne 29. listopadu 1993 byl Grady zastřelen najatým vrahem, teprve devatenáctiletým hercem Chrisem Wyantem, který byl soused Stilesovy rodiny. Maria a její nevlastní syn Harry mu zaplatili 1500 dolarů v hotovosti za to, aby vpálil tři kulky do lebky Gradyho Stilese mladšího.

Chtěla ochránit rodinu

Wyant byl usvědčen z vraždy druhého stupně a odsouzen na dvacet sedm let. Harry byl považován za strůjce spiknutí, byl usvědčen z vraždy prvního stupně a odsouzen na doživotí. Maria byla shledána vinou ze spiknutí za účelem spáchání vraždy a byla odsouzena na dvanáct let vězení. „Můj manžel se chystal zabít celou rodinu. Věřím tomu z hloubi srdce. Je mi líto, že se to stalo, ale moje rodina je nyní v bezpečí,“ řekla na svoji obhajobu.

Měla pravdu, život jde dál. Grady III. má dceru Saru, která nemá ektrodaktylii. Cathy je vdaná a má dceru s humřími drápy jménem Misty. Ti tři stále příležitostně vystupují v jejich show. Cathy šla k filmu, objevila se v seriálu Carnivale a ve filmu Tima Burtona Big Fish. Grady je pohřben se Stilesem starším na hřbitově Sunset Memory Gardens v místě Thonotosassa na Floridě.

Zdroje: thehumanmarvels.com, allthatsinteresting.com, dailymail.co.uk

KAM DÁL: V letadle hrozil bombou. Není to váš soused? Chlap vzal výkupné, vyskočil padákem a zmizel.

Klíčová slova: