Jak se jednoduše zbavit odolného tuku i během menopauzy

S hubnutím po menopauze vám pomohou mimo jiné i potraviny s vysokým obsahem vlákniny
  |   zajímavost

Zbavení se přebytečného tuku není nikdy lehké, během menopauzy to může být ale ještě o něco těžší. Naštěstí existují ověřené způsoby, jak nad přebytečnými kily jednoduše vyzrát.

Většina žen během menopauzy kvůli hormonálním změnám, které přechod v jejich těle způsobuje přibere několik kil navíc. Viníkem je klesající hladina ženského hormonu estrogenu, která nejen způsobuje zvýšené ukládání tuků v těle, ale také změnu jeho distribuce, a tím pádem i tvaru postavy.

U žen před menopauzou se většina nadbytečných kil ukládá do boků a stehen, u žen po menopauze se ve většině případů "hruškovitý" tvar těla mění na tvar podobný jablku. Většina tuků se totiž u žen, které jsou po přechodu, ukládá v oblasti pasu.

Jak by měl vypadat jídelníček po menopauze?

Dokonce i v tomto období se ale tuku můžeme poměrně jednoduše zbavit, ačkoliv se nám může zdát, že jde o téměř nemožný úkon.

Rozhodně nesahejte po extrémních dietách, ty vám totiž z dlouhodobého hlediska nepomohou a navíc mohou celou situaci ještě více zhoršit. Co se týká jídelníčku, je ideální  soustředit se na potraviny s vysokým obsahem živin.

Pokud se chcete zbavit přebytečných kil, měli byste se zaměřit především na potraviny bohaté na vlákninu. „Vláknina nám pomáhá snižovat chuť k jídlu a zvyšovat citlivost na inzulín, oba tyto faktory poté významně přispívají ke snížení hmotnosti,“ prozradila pro Express.com lékařka Paula Oliviera.

Jídla s vysokým obsahem vlákniny totiž naše tělo tráví mnohem déle než ty, ve kterých je vlákniny spíše málo. To nám mimo jiné pomáhá také předcházet chuti na nejrůznější laskominy.

hubnutím nám ale pomohou i potraviny s vysokým obsahem bílkovin, jako je maso, ryby, luštěniny a vajíčka. „Bílkoviny v těle pomáhají zvyšovat rychlost našeho metabolismu a stejně jako vláknina nám pomáhají zahnat hlad na delší dobu,“ vysvětlila doktorka.

Dále lékařka také zdůraznila, že při snaze o shození přebytečných kilogramů je nezbytné minimalizovat nebo se zcela vyhnout konzumaci alkoholických nápojů.

Alkohol totiž obsahuje obrovské množství kalorií, ale nenavozuje pocit plnosti, což často vede ke konzumaci vyššího množství kalorií, než je ideální, a následně i ke zvýšení naší tělesné hmotnosti.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Lahodný nápoj, který vás zahřeje: Jak si doma udělat oblíbené chai latte.