Lahodný nápoj, který vás zahřeje: Jak si doma udělat oblíbené chai latte

Orientální chai latte si můžete vychutnat i u vás doma
  |   zajímavost

Blížící se začátek podzimu a chladné sychravé počasí, které k němu neodmyslitelně patří, přímo vybízí k relaxu u napínavé knížky. Večery vám kromě detektivky či románů může zpříjemnit také aromatické chai latte, které si oblíbili lidé po celém světě.

Chai latte v překladu znamená zkrátka jen "čaj s mlékem", jeho příprava je ale o něco složitější. Rozhodně ale stojí za to.

Nápad přidat do mléka čaj vznikl kdysi dávno v Anglii, Britové ho ale poté během kolonizace představili i dalším kulturám a tehdy vznikl "masala chai" neboli "chai latte". Jde o směs čaje, mléka a nejrůznějších druhů koření.

Koření na výrobu tohoto nápoje si můžete zakoupit už hotové nebo si ho smíchat sami doma. Dále už potřebujete jen obyčejný černý čaj, sladidlo a mléko dle vašeho výběru. Pokud jste alergičtí na laktózu, nezoufejte, tento chutný nápoj můžete připravit i s rostlinnou alternativou klasického kravského mléka.

Na výrobu chai latte potřebujete:

  • mléko (kravské mléko nebo jeho rostlinnou alternativu)
  • černý čaj – hledejte ideálně assam nebo darjeeling
  • koření – jde o směs skořice, zázvoru, hřebíčku a kardamonu. Dále ale můžete podle chuti přidat i muškátový oříšek, vanilku nebo anýz. Pokud si nechcete koření pro výrobu chai latte míchat sami, můžete si zakoupit již hotovou směs koření s názvem "masala".
  • sladidlo – můžete použít med, agáve, obyčejný cukr nebo jakékoliv jiné sladidlo dle vašeho výběru. Nejlépe ale v tomto nápoji podle řady jeho fanoušků chutná javorový sirup.

Jak si udělat chai latte doma:

  1. Nejdříve na plotně zahřejte mléko dle vašeho výběru. Dejte si načas, ideální je zahřívat mléko pomalu na středním plameni.
  2. V momentě, kdy začne lehce probublávat, plamen vypněte a přidejte do mléka sypaný černý čaj nebo čajové sáčky.
  3. Čaj nechte v horkém mléce louhovat zhruba po dobu 4 až 5 minut. Dejte si pozor, abyste doporučený čas louhování nepřesáhli.
  4. Poté mléko s černým čajem přeceďte nebo z něj jen vyjměte čajové sáčky. Opět zapněte plotnu na střední plamen a do směsi přidejte koření nebo masala směs. V případě nutnosti koření po několika minutách přeceďte, přidejte javorový sirup nebo jiné sladidlo a můžete podávat.

Nejlépe se hodí k sychravým večerům nebo chladným ránům. Pokud si s chai latte chcete opravdu vyhrát, ještě můžete trochu mléka napěnit, pěnu lžičkou umístit na povrch nápoje a posypat ji skořicí.

Zdroj: Downshiftology

KAM DÁL: Proč mám pořád hlad? Nejčastější příčiny a jak s nimi zatočit.

Klíčová slova: