Mobilních hospiců přibývá. Lidé mohou dožít doma a pojišťovna to zaplatí

Rakovina je v mnoha případech smrtelná diagnóza
 

Mobilní hospic je trendem, kterého se VZP bude držet i v následujícím roce. K čemu to je? Mobilní hospic poskytuje péči lékařů i sester nebo psychologa u vás doma. Tým mobilního hospice pomáhá nemocnému zvládat průběh nemoci až do smrti nemocného. Hospiců bude v roce 2017 dále přibývat. 

Mobilní hospic je skvělá záležitost. Jde o zařízení, které obvykle zahrnuje tým lékaře, zdravotních sester, sociálního pracovníka a psychologa. Tým hospice pomáhá nemocnému v domácím prostředí, na který je zvyklý. Pomáhá zvládat bolest a další terminální fáze nemoci. Projekt mobilního hospiců se pro rok 2017 ještě rozšíří. 

Betlémské světlo přilákalo do hospicu i kupce obrazů

Terminální stadium je konečná fáze života, hranice mezi životem a smrtí. Ošetřovatelská péče o klienta v terminálním stadiu je velice náročná jak po psychické, tak i po ošetřovatelské stránce.

Projekt Všeobecné zdravotní pojišťovny odstartoval na jaře v roce 2015. VZP je jediná pojišťovna, která péči takzvaných mobilních hospiců hradí. Do pilotního projektu VZP bylo od roku 2015 zapojeno celkem 9 zařízení, tedy hospiců, ve kterých poskytli péči nejméně 700 nemocným v terminálním stadiu. VZP to stálo 10 milionů. 

Dosud bylo zařízení, která fungují jako hospicy, jen devět. Od roku 2017 jich ale rapidně přibude, bude jich celkem 20, na což VZP uvolní dalších 35 milionů korun. Předpokládá se, že péče bude poskynuta dalším dvěma tisícovkám nemocných.

"Podle opakovaných průzkumů veřejného mínění by více než 80 procent obyvatel České republiky zemřelo raději doma než v nemocnici či podobném zařízení. Skutečnost je ale přesně opačná, jen zhruba 20 procentům lidí se toto přání skutečně vyplní. Pilotní projekt VZP je jedním z kroků ke změně tohoto stavu," říká tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Rakovinu krve má stále víc lidí. Léčba je nákladná, nemocnice jsou v mínusu

Potřebujete nutně své léky, přestože jsou Vánoce? Nezoufejte, lékárny mají i přes svátky otevřeno! Máme pro vás přehled otevírací doby lékáren v pěti oblastních nemocnicích kraje: Kolín, Mladá Boleslav, Kladno, Příbram a Benešov.