Kolej Hvězda hlídá bezpečnostní agentura, zastraší násilníky a úchyly?

Je tam teď bezpečněji?
 

Pocit většího klidu a bezpečí má najatá bezpečnostní agentura dát hlavně studentkám, které bydlí na kolejí Hvězda v Praze. Její přínos je však sporný. Hlavně proto, že i kdyby někoho přistihli při činu, zasáhnout nemohou. Takže jaký je rozdíl mezi nimi a běžnou vrátnou?

Okolí koleje Hvězda patří dlouhodobě k problémovým. Schází se tam totiž nejrůznější pochybné existence, které v lepším případě jen sledují mladé slečny. Některým dokonce koukají přímo do oken, mnohdy se dokonce uspokojují. Navíc to není tak dávno, co došlo k fyzickému napadení jedné studentky. 

Karlova univerzita to sice řeší, bohužel zatím s nevalným úspěchem. Dalším krokem byla instalace nové kamery a osvětlení. Hlavně si však za více než milion a půl najala na rok bezpečnostní agenturu, která by se měla o bezpečí postarat. Jenomže to, co vypadá na první pohled náramně, takové ve finále vůbec být nemusí. 

Na třech budovách se od 1. ledna střídá šest lidí. V sedm večer nahrazují vrátné, které tam pracují během dne. Musí se tak postarat například i o výdej klíčů a další běžné věci, na které jsou studenti zvyklí. To však samozřejmě není kámen úrazu. Jde totiž o to, že i kdyby sekuriťáci na někoho podezřelého narazili, nebo ho dokonce u čehokoli nachytali, nesmí zasáhnout. Musí v každém případě zavolat policii.

Logická otázka tak zní, jaký je rozdíl mezi nimi a běžnou vrátnou? "Tohle nic nevyřeší. Kdyby raději prořezali křoví kolem, kde se ti pošuci schovávají, udělali by lépe," má jasno jedna ze studentek. Zároveň však dodává, že kdyby ochranka mohla opustit vrátnici a dělat pravidelné obchůzky, mohlo by to být plus. Přesto si nemyslí, že se situace nějak zásadně zlepší.

Stejně to vidí i další dívky. "Ano, pokud by na takového člověka skočili, dali mu pouta a odvedli, bylo by to super. Ale to nejde. Musí volat policii a nemyslím si, že by jakýkoli onanista nebo kdokoli jiný čekal, až si pro něj dojdou." Těžko tedy říct, co bude krok univerzity znamenat. Jestli jen vyhozené peníze, nebo reálné zlepšení.