Houby: Nejlepší houbový recept je tady!
Byli jste o víkendu na houbách a nevíte co s nimi? My vám přinášíme recept na luxusní houbový koláč. Hotovo za chvíli a v puse nebe!
Nebudete potřebovat nic zázračného. Je to jednoduché kynuté těsto a výborná houbová náplň, houbový koláč máte na světě za pár chvilek. Olizovat se budete ještě za týden, tohle musíte mít. Takže, co potřebujeme na stvoření jedinečné houbové delikatesy?
Těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- ¼ hrnku oleje
- 200 ml mléka
- ½ droždí
- Špetka soli
- Špetka pepře
- Lžička kari (nemusí být, ale je to luxusní)
- Špetka cukru
Náplň:
- Přibližně ¾ kila čerstvých hub, ideálně nějaká dobrá směska
- 2 menší nebo jedna velká cibule
- 3 stroužky česneku
- Sádlo
- Sůl
- Pepř
- Muškátový oříšek
- 1 vejce
- Smetana – podle chuti, já dávám asi 100 ml
Zaděláme si kvásek – ohřejeme mléko, musí být vlažné, ne horké, přidáme ¼ lžičky cukru a lžičku mouky a samozřejmě droždí – necháme vzejít. V míse smícháme všechny sypké ingredience, až nám kvásek vzejde, přidáme ho do mísy spolu s vajíčkem a olejem. Zpracujeme řidší těsto a necháme kynout na teplém místě asi tak hodinku.
Mezi tím máme ideální čas k přípravě náplně. Cibulku nakrájíme na větší kusy a pečeme na sádle do sklovata, potom přidáme houby, koření a sůl. Houby musí být skoro uvařené, kdybychom je pekli syrové, pravděpodobně bychom je neupekli. Z hub musíme vyvařit všechnu vodu, těsně před koncem přidáme česnek, který jsme utřeli se solí. Zamícháme a necháme vychladnout. Do studené směsi přidáváme vejce a vlijeme smetanu, zamícháme.
Těsto dáme do vymazané formy. Na něj potom vlijeme houbovou náplň. Pečeme při 180 °C přibližně ¾ hodiny až hodinu. Dobrou chuť!