Velký jarní úklid: Jak vyčistit interiér svého auta krok za krokem

 

Je to tak. Čištění auta se zkrátka nevyhneme. Ať už se jedná o velké gruntování po zimě, či menší úklid, musíme se s tím nějak poprat. My vám nabízíme stručný přehled toho, na co nezapomenout. Zvládnout už to ale musíte sami. 

Určitě to znáte. Čas od času je třeba auto nejen umýt, ale také pořádně vyčistit jeho interiér. Jasně, můžete to nechat na profesionálech a zaplatit si za to. Nicméně je jasné, že je ekonomičtější se do toho pustit sami. A navíc, uznejte, kdo vám dá ten skvělý pocit z dobře odvedené práce? Tak se na to vrhneme, co říkáte?

Vezměte to od podlahy

Jednoznačně nejšpinavější částí vnitřku auta je podlaha, a tak doporučujeme začít právě s ní. Samozřejmě je třeba vyklepat koberce, vysát je a pak vysát i samotnou podlahu. Zvažte, zda už nejsou koberečky zralé na výměnu.

Nejen, že to v autě budete mít hezčí, ale jde i o bezpečnostní prevenci. Starší zohýbané koberečky se vám totiž mohou velmi snadno připlést pod nohu, když potřebujete zabrzdit. Pokud si myslíte, že jsou ještě v dobrém stavu, můžete je vyčistit k tomu určeným přípravkem.

Sedačky rozhodně nezanedbávejte

Když už máte v ruce vysavač, můžete se vrhnout na sedačky. Jako první je vysajte a odstraňte tak všemožné drobečky a smítka. Bez ohledu na to, jak často v autě sedíte, se na sedačky chytá velké množství nepořádku. Pro tento typ nečistot proto použijte speciální přípravky určené přímo na sedačky.

Možná by vás ani nenapadlo, že dokonce existují přípravky na odstranění takových skvrn, jako jsou sliny vašeho psího mazlíčka, rozhodně je oceníte. A pokud máte sedačky kožené, nezapomeňte, že i na kůži existují speciální ošetřující přípravky. Nejenže tak prodloužíte její životnost, ale také výrazně osvěžíte její vzhled.

Kromě prachovky použijte také leštěnku

Asi tušíte, že v rámci úklidu se nevyhnete ani utírání prachu. Pořiďte si utěrky z mikrovlákna, které prach perfektně odstraní. Použít také můžete k tomu určené vlhčené ubrousky, které plastové části interiéru auta krásně oživí a naleští. Pro efekt dokonalého povrchu můžete použít také speciální čističe a oživovače plastu ve spreji, často s příjemnou vůní. Tak jako tak se budete divit, jak interiér auta prokoukl, až to budete mít za sebou.

Okna je třeba čistit i zevnitř

Okna určitě umyjte a vyleštěte jako poslední, protože byste si je během dalšího úklidu zbytečně znovu umazali. Na dokonalé odstranění mastného filmu a šmouh, které výrazně zhoršují výhled i oslnění od protijedoucích vozidel či slunce, jsou určené speciální spreje na okna. Doporučujeme také použít sprej proti mlžení oken a odvlhčovací pytlíčky pro pohlcování vlhkosti.

Také klimatizace se musí čistit

Možná to ani netušíte, ale i klimatizaci je třeba pravidelně čistit. Když to dělat nebudete, omezujete nejen její účinnost, ale snižujete i její životnost. A navíc také ohrožujete své zdraví. Ve výparníku se totiž díky kondenzované vodě daří velkému množství škodlivých mikroorganismů, které pak vdechujete. K vyčištění si proto pořiďte set pro dezinfekci a čištění klimatizace přes ventilaci.

Není se čeho bát, použití setu je velmi snadné a zabere vám cca půl hodiny. Zneškodníte tak všechny bakterie, a tím chráníte i své zdraví. Pokud v létě pouštíte klimatizaci často, tak je dobré použít dezinfekci jedenkrát za dva měsíce. Doporučujeme také výměnu kabinového (pylového) filtru a kontrolu a vyčištění kondenzátoru čisticím prostředkem přímo na čistění kondenzátoru.

Třešničkou na dortu je vůně

Teď už auto září čistotou. Pokud chcete úklid nějak korunovat, pořiďte si do auta pěknou vůni. Nezapomeňte, že vybírat můžete nejen z klasických stromečků, ale také z vůní v designových obalech či těch, které se připevní k ventilaci, pověsí na madla či položí do přihrádky. Možností je zkrátka spousta, tak se klidně nechte omámit.

Věřte tomu, že auto vaši péči ocení a budete se v něm cítit mnohem lépe. Trávíte v něm spoustu času vy i vaše rodina, a tak byste určitě neměli podcenit fakt, že čistota interiéru má vliv i na vaše zdraví. A jak už jsme si řekli, to, že si auto uklidíte sami, vás potěší samo o sobě. Až uvidíte, jak se všechno blýská, budete mít z odvedené práce opravdu dobrý pocit.