Skončí konečně horor jménem parkování v Kutné Hoře? Rýsuje se naděje

Bude konečně v Kutné Hoře možné zaparkovat?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Řešení problémů s parkováním v centru Kutné Hory probíhá už roky. Bohužel se zatím nic, co by řidičům pomohlo, nevymyslelo. Současné vedení radnice přišlo s novou nadějí. Nebude ovšem znovu planá?

Je to stále dokola. Pomalu už to začíná připomínat ohranou desku, ze které se někdo pokouší pouštět stále stejnou písničku. Ano, mluvíme o tom, že v srdci Kutné Hory je skoro nemožné zaparkovat. Několikáté vedení radnice se snaží najít cestu, jak zvýšit počet parkovacích možností, ale zároveň také neubrat malebnosti starobylému jádru. Je to však jako pověstné hledání jehly v kupce sena. I když...že by snad konečně?

Řešení, nebo další nástřel do prázdna?

Současné vedení kutnohorské radnice vypadá, že je k vyřešení dlouholetého rébusu asi nejblíže a dokonce má již nějaké reálné návrhy. "Variant bylo více. Ale vybrali jsme jich několik, kterými se budou zabývat památkáři společně s technickým oddělením městského úřadu a policií," uvedl starosta města Martin Starý. 

"Parkovací místa jsou navržena na Havlíčkově náměstí a také na Jánském náměstí či Palackého náměstí. Na prvně jmenovaných by to stálo asi 5 metrů z pruhu trávníku, který by se odkrojil podél silnice, aby se z podélných parkovacích míst stala kolmá, šikmá. Uvidíme, jak to nakonec dopadne. Slib jsme splnili, chceme rozšíření. Zda o to ale lidé budou stát, to je věc další," dodal starosta Kutné Hory.

Radnice má vypracované studie. Na Havlíčkově náměstí se pracuje s pěti variantami, na Jánském s dvěma. Vzniknout by tak mohlo od 8 do 26 nových parkovacích míst.

Na Havlíčkově náměstí se ale také řeší, jak nová parkovací místa vyřešit tak, aby řidiči nemuseli couvat do kopce. Vše je ale vlastně v naprostých počátcích.

Optimismus však dodává fakt, že rada města už přijala k novým parkovacím plochám v centru města usnesení, ve kterém souhlasí s prvními kroky vedoucími ke vzniku nové parkovací plochy na Jánském a Havlíčkově náměstí. Vše je tak snad konečně na dobré cestě.

Na nemožnost parkování si totiž samozřejmě stěžují i obyvatelé města. "Já bydlím téměř v centru. A v okolí našeho domu se zaparkovat prostě nedá, takže pak jezdím klidně i dvacet minut, půl hodiny stále dokola a čekám na štěstí," uvedl jeden z obyvatel Kutné Hory na internetovém fóru, kde se problém také řeší.