Chcete na dovolenou do zahraničí, ale bojíte se létání? 5 tipů, jak se strachu postavit

Čím větší letadlo, tím menší "otřesy" pocítíte
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Díky technologiím se svět neustále zmenšuje a bez létání si ho dnes nelze už vůbec představit. O to překvapivější možná je, že celých 40 procent lidí má ve větší nebo menší míře z cestování letadlem strach. Patříte mezi ně? Nevěste hlavu.

Aviofobie neboli strach z létání může mít různé příčiny a podle některých odborníků se úplně odstranit nedá, mohou se ovšem zmírnit její příznaky do té míry, že cestu letadlem v pohodě zvládnete. K boji se svým strachem stačí trocha odhodlání, pořádně si nastudovat informace, vyzkoušet několik jednoduchých technik pro uvolnění a můžete do oblak. Pojďme si ukázat několik rad a tipů, jak na to.

Zjistěte, jak funguje letadlo

Budete díky tomu vědět, proč se zrovna křídlo naklání nebo co se to ozvalo za zvuk, a spousta důvodů k obavám bude rázem pryč. Ne nadarmo se říká, že letadlo patří mezi nejbezpečnější dopravní prostředky. "Na každou hodinu, kterou letadlo stráví ve vzduchu, připadá 11 hodin údržby a kontrol," vysvětluje odborník na leteckou dopravu Josef Trejbal. Nevěřte katastrofickým filmům. V letadle spolupracuje množství vzájemně propojených zástupných systémů.

Jak pomáhají moderní technologie?
Existuje šikovný pomocník, speciální aplikace Hlavně v klidu: V letadle, která funguje na Android i iOS. V té najdete spoustu informací o bezpečnosti létání, atmosférických jevech, úzkosti a jejích projevech a také návody a relaxační techniky. Pokud chcete jít ještě dál, můžete navštívit některý ze simulátorů, které mají za cíl odhalit co nejvíce tajemství o fungování letadla a jeho řízení. 

Kdyby měl jeden selhat, čeká hned několik dalších, aby zasáhlo. Spousta lidí se bojí, že selžou motory letadla. Ty jsou ale ve skutečnosti jednodušší než motory v autech a i tady platí, že když jeden motor selže, dokážou ty zbylé dopravit letadlo bezpečně na zem. Navíc, letadlo nedrží ve vzduchu motory, ale křídla, takže i kdyby teoreticky vypadly všechny motory, střemhlavý pád nehrozí.

Plánujte a zase plánujte

Při rezervaci letenek zkuste najít přímý let. Pokud vás létání stresuje, oceníte každou minutu, kterou na délce letu ušetříte. Stejně tak se vyhněte nočním letům. Výhled z okénka je přeci jen příjemnější než černá obloha a pomůže proti klaustrofobii. Máte-li možnost volby, vyberte si sedadlo nad křídlem, u nouzových dveří nebo v uličce. Nad křídlem bývají totiž pohyby letadla cítit nejméně, navíc přes něj není vidět na zem. U nouzových dveří nebo v uličce je zase více místa a případné projevy klaustrofobie mohou být mírnější.

Platí také, že čím větší letadlo, tím menší otřesy a klidnější let. Jakkoliv to může znít bláznivě, pomoct může také návštěva letiště některý den před odletem. V den D díky tomu budete zase o něco připravenější a budete vědět, co vás čeká. Před samotným odletem určitě dorazte na letiště s dostatečným předstihem, ať máte na všechny kontroly dost času a vyhnete se zbytečnému stresu. Někdy se také doporučuje před letem nespat, aby člověk cestu jednoduše prospal.

Uvolněte se a přemýšlejte o hezkých věcech

Nejdůležitější je přiznat si svůj strach. Jakmile to dokážete, máte napůl vyhráno. Technik pro uvolnění existuje spousta a každému vyhovuje něco jiného. Trénovat je ale můžete kdykoliv a jak se říká, těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Zhluboka dýchejte do břicha, uvolněte svaly. Taky se snažte co nejvíce rozptýlit.

Přemýšlejte o hezkých věcech, dejte si svou oblíbenou sladkost, zahrajte si hru. Pomáhá také motivace. Většinou se přece létá za příjemnými zážitky, takže si můžete představovat sebe na dovolené nebo se svými blízkými. A hlavně nikdy nečtěte o leteckých haváriích v novinách a nesledujte katastrofické filmy. Uvědomte si, kolik času stráví ve vzduchu piloti a letušky. Kdyby to bylo nebezpečné, určitě by tak neriskovali.

Alkoholu se vyhněte, přibalte raději žvýkačky

Sklenička před odletem na uklidnění se může zdát jako dobrý nápad, ten se ale může rychle obrátit proti vám. "Ve větší výšce působí alkohol silněji než na zemi a to může vést k nepřirozeným reakcím, jako je agresivita, deprese nebo skutečná panika," varuje Trejbal, ředitel portálu Letuška.cz. A tomu se přece chcete vyhnout. Raději se místo toho vyzbrojte žvýkačkami a bonbony, polykání a žvýkání pomáhá zmírnit někdy až bolestivý tlak v uších. A zalehlé uši projevy úzkosti zhoršují.   

Turbulencí ani bouřek s blesky se nebojte

Jakkoliv mohou být nepříjemné, turbulence patří mezi zcela běžné atmosférické jevy, které způsobují změny tlaku a vzdušné proudy. Za zranění při turbulencích si mohou cestující většinou sami, když se i přes pokyny posádky nepřipoutají. Letadla s tímto jevem počítají a v žádném případě je turbulence nemohou poškodit ani převrátit. Můžete zpozorovat, že se při nich prohýbají křídla. To je ovšem normální, jsou tak konstrukčně navržena a jedná se o záměr.

I zdánlivě výraznější propady letadla výškoměry sotva zaznamenají. Ani blesky nepředstavují pro letadlo žádné nebezpečí. Ve skutečnosti každý letoun zasáhne blesk v průměru jednou ročně a cestující si toho většinou ani nevšimnou. Výboj po plášti letadla sjede, ale nepronikne dovnitř.