Nezaměstnaných přibylo hned na dvou místech kraje

A co vy? Máte svoji práci?
 

Zatímco na většině míst v Česku nezaměstnaných ubývá, a to i díky sezonním pracem, některá místa Středočeského kraje hlásí mírný nárůst!  

V srpnu evidovali na Úřadu práce o 4 193 méně nezaměstnaných než v červenci, o 62 192 méně než v srpnu 2015. Z celkového počtu lidí bez práce bylo 370 574 dosažitelných uchazečů (jsou schopni okamžitě nastoupit do vhodného zaměstnání). Podíl nezaměstnaných osob klesl na 5,3 %. Meziročně se o 35 500 zvýšil počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich nabízeli prostřednictvím ÚP ČR 139 268, což je nejvíce od září 2008. Tehdy jich bylo 139 557. Přihlédneme-li k tomu, že ne každý zaměstnavatel hledá své lidi přes pracák, je na trhu práce opravdu hodně pracovních míst. V mezinárodním srovnání měla Česká republika podle výsledků za červenec druhou nejnižší nezaměstnanost v EU. Aktuální výsledky dnes zveřejnil Úřad práce.

Na některých místech středních Čech nezaměstnanost naopak narostla, to zaznamenal hlavně Benešov a Mladá Boleslav - shodně tady nezaměstnaných přibylo o půl procenta. 

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v srpnu 63 regionů. Největší v okresech Písek (o 5,5 %), Jeseník (o 4,3 %), Sokolov (o 3,9 %), Cheb (o 3,3 %), Chrudim (o 3,2 %), Karlovy Vary a Trutnov (shodně o 3 %). 

„Navzdory snížené aktivitě na trhu práce během prázdnin nadále rostl počet volných pracovních míst, a to i v regionech, kde je nezaměstnanost nejvyšší. Například Ústecký kraj hlásí historické maximum od roku 2001 – 8 092 volných pozic. Zároveň klesl počet evidovaných uchazečů o zaměstnání a letošní srpnová hodnota je meziročně nejnižší od roku 2008. Tehdy bylo bez práce 312 333 lidí. To svědčí nejen o dobré kondici české ekonomiky, ale také o dobrých výsledcích českých služeb zaměstnanosti,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Nadále jsou v plném proudu sezonní práce, které vývoj na pracovním trhu také ovlivňují. V uplynulém měsíci nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP celkem 1 245 míst, a to v rámci brigád. Nejčastěji hledali pomocné pracovníky v zemědělství, lesnictví a rybářství a dále v oblasti těžby a stavebnictví nebo v dopravě a skladování. V nadcházejících měsících bude nezaměstnanost pravděpodobně stagnovat nebo vlivem příchodu hlavní vlny absolventů do evidence a postupného ukončování sezonních prací mírně vzroste.

„Počet absolventů v evidenci Úřadu práce ČR klesá celkově. Řada mladých lidí se navíc snaží hledat si práci už v době, kdy ještě mají statut studenta. Také zaměstnavatelé mají zájem o uchazeče, kteří mohou do firem vnést inovativní myšlení, nové prvky a nadšení. Právě to se velmi dobře osvědčuje v praxi, zejména v rámci smíšených týmů,“ vysvětluje generální ředitelka ÚP Kateřina Sadílková.

V evidenci se objevují nejčastěji absolventi středních škol a učilišť, především pak škol zaměřených na ekonomiku a management, ekonomiku a podnikání, gastronomii (kuchař, číšník), účetnictví a administrativu, ekologii, filozofii nebo absolventi gymnázií. Naopak velké šance na získání práce v co nejkratší době po ukončení školy mají bývalí studenti technických oborů (řemesla, strojírenství, elektro, stavebnictví, obory zaměřené na automobilový průmysl apod.) a lékařských fakult. Aby ÚP ČR co nejvíce zjednodušil mladým lidem vstup na trh práce, pořádá po celé republice besedy pro žáky středních, ale i vysokých škol, na kterých se účastníci dozvědí řadu potřebných a praktických informací. Mimo jiné i to, jak mají postupovat, jestliže zaměstnání nenajdou.