V Sedlčanech skončí výroba sýrů, stovky lidí přijdou o práci

Pro Sedlčany to není dobrá zpráva, zmizí kus historie
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V Sedlčanech na Příbramsku skončí tradiční výroba sýrů. Společnost Savencia Fromage & Dairy Czech Republic ji chce kvůli zvýšení efektivity do roka a půl postupně přesunout do závodu v Hesově na Havlíčkobrodsku. Zmizí tak nejen kus historie, ale také zaměstnavatel téměř tří stovek lidí.

Pro město to není dobrá zpráva. "V sýrárně nacházely hodně uplatnění ženy. Fabrika tu má svou téměř sedmdesátiletou historii, má tradiční výrobu, která odtud zmizí. A to je asi největší ztráta včetně těch pracovních míst," má jasno starosta Sedlčan Jiří Burian.

Výroba v Sedlčanech má být snižována postupně, ukončení je plánováno příští rok v květnu. Firma chce podle Buriana zachovat vazby na dodavatele mléka, volné prostory hodlá nabídnout pro jinou výrobu. Zaměstnanci dostanou nabídku pracovat v Hesově nebo v dalším výrobním závodě Savencie v Hodoníně. Odcházejícím lidem chce firma vyplatit nadstandardní odstupné.

Otázkou také je, jaký bude další osud obchodní značky Sedlčanský, pod níž se prodávají známé hermelíny a další výrobky. V minulosti se pořádala například i soutěž štafet v kvadriatlonu O pohár sedlčanského hermelínu.

Pojedou přímo za lidmi

Pracovníci úřadu práce plánují, že vyjedou přímo za zaměstnanci sýrárny. "Sestavíme výjezdovou jednotku, která bude s těmi lidmi jednat a nabízet jim místa," uvedla ředitelka krajské pobočky úřadu práce v Příbrami Renata Malichová. Cílem je, aby plynule přešli na jiné pozice nebo zaměstnanecké rekvalifikace. Část pracovníků chce firma přesvědčit k odchodu na Vysočinu.

V Sedlčanech je podle Buriana zatím nízká nezaměstnanost kolem 3,5 procenta, sýrárna ale patří mezi největší zaměstnavatele. Dalším významným podnikem jsou Sedlčanské strojírny, hodně lidí pracuje i v nemocnici. "Řada lidí také dojíždí za prací do Prahy," dodal starosta.

Firma se rozrůstala postupně

Sedlčanská mlékárna zahájila výrobu v 50. letech minulého století, sýr Hermelín byl zpočátku vyráběn pouze ručně v malém množství. V roce 1981 byla uvedena na trh Lučina. V letech 1963 až 1991 patřila mlékárna podniku Laktos, v roce 1992 byla přeměna na akciovou společnost Povltavské mlékárny.

Od roku 1996 je závod součástí francouzské skupiny Bongrain. Od roku 2016 mlékárenské podniky ze Sedlčan, Hodonína a Přibyslavi vystupují pod jednotným názvem Savencia. Změna názvu měla podpořit mezinárodní viditelnost firmy.